Spěchat netřeba: Tyrannosaurus Rex ve skutečnosti běhat nemohl

Tyrannosaurus Rex patří mezi největší predátory světa. Díky filmům, jako je Jurský park, lidé věří, že by T-Rex mohl vyrazit za nimi a například běžet za Jeepem v pralese. Podle nové studie to však nebylo možné.

Vědci z University of Manchester zkombinovali dva druhy simulace, aby zjistili, jak by vypadalo, kdyby Tyrannosaurus Rex běžel. Podle jejich zjištění by však běhu schopen nebyl. Podle vědců by dinosaurova váha roztříštila jeho kosti.

Výzkumníci vytvořili detailní počítačový model tohoto sedmitunového dinosaura, aby zjistili, jaký by jeho váha měla vliv na jeho kostru v různých druzích pohybu. Sama kostra byla pro běh – který je popsán tak, že se obě nohy ocitnou ve vzduchu – přizpůsobena, ovšem T-Rex by pravděpodobně neuběhl ani 200 metrů.

Nová studie vyšla v časopisu PeerJ. Dříve se předpokládalo, že Tyrannosaurus dokázal běžet rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. Důvodem měly být dlouhé a štíhlé kosti nohou. Tyto prvky se vyskytují u běžců, jako jsou pštrosi, gazely a podobně. Bylo tedy logické předpokládat, že T-Rex k rychle se pohybujícím tvorům patřil.

O žádné honičky se nejednalo

Sellers pro BuzzFeed News uvedl, že maximální rychlost, kterou se dinosaurus mohl pohybovat, byla okolo 20 kilometrů za hodinu. Té dosáhl díky dlouhým nohám. „Měl delší nohy, takže dokázal rychle chodit,“ uvedl Sellers. Mladý člověk v dobré kondici by ho však na krátkou vzdálenost předběhl.

Filmy i literatura Tyrannosaura představují jako predátora, který za svou kořistí vyrazil vysokou rychlostí, podobně jako lev či gepard. Ve skutečnosti však Tyrannosaurus mohl i chodit pouze omezenou rychlostí a jeho lov musel probíhat tak, že na svou kořist číhal a využil momentu překvapení.

Ačkoliv je představa sedmitunového kolosu, jak se schovává v porostu a čeká na kořist, spíše směšná, je třeba si pamatovat, že T-Rex žil v oblastech zakrytých hustým lesem, který byl větší než to, na co jsme zvyklí dnes. Dinosaurus se tedy schovat mohl.

Experti nový simulační model vytvořili kombinací dvou biomechanických technik s názvy multibody dynamic analysis a skeletal stress analysis, které měly porovnat schopnost pohybu dinosaura a to, jaký vliv by tento pohyb měl na jeho kostru. Professor William Sellers uvedl, že důvodem studie byly lišící se výsledky předchozích studií.

Druhou možností je, že T-Rex svou kořist lovil pomalu, protože často lovil velká zvířata, která nebyla schopná vyvinout velkou rychlost. To pro BuzzFeed New uvedl Paul Barrett, profesor paleontologie v Natural History Museum. Hadrosauridi a dinosauři s rohy, které T-Rex často lovil, se nedokázali pohybovat rychle, Tyrannosaurus je tak mohl chytit.

Paleontologové nad během Tyrannosaura uvažují již desítky let, ovšem předpokládaná rychlost tohoto kolosu se podle různých studií výrazně lišila. Právě proto se Sellersův tým rozhodl možnosti otestovat a určit, jak se T-Rex mohl hýbat.

Běh by tedy podle nich vedl k přílišnému tlaku na Tyrannosaurovu kostru, což by mohlo roztříštit jeho kosti. Vědci si myslí, že běh je díky tomu vyloučený i u dalších dvounohých dinosauřích predátorů, jako je Gigantosaurus , Acrocanthosaurus či Mapusaurus.

Dá se předpokládat, že oblíbená scéna z Jurského parku, kdy Tyrannosaurus Rex, který utekl ze svého výběhu, běží za Jeepem s charakterem Jeffa Goldbluma, je tedy nerealistická. Goldblum by v Jeepu byl před T-Rexem zcela v bezpečí, pokud by nepíchnul pneumatiku. Na druhou stranu je třeba tvůrcům Jurského parku přiznat, že pohyb dinosaura je realistický v tom, že měl vždy alespoň jednu nohu na zemi. Špatná je tedy jen rychlost.

Související

Více souvisejících

Dinosauři věda Tyrannosaurus Rex zajímavosti

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy