Čůrání v bazénu zakázáno? Kolik moči obsahují veřejné bazény a vířivky

Našim dětem se sice snažíme často namluvit, že nemohou čůrat ve veřejném bazénu, protože pokud to udělají, voda změní barvu a prozradí je, všichni ale víme, že je to jen mýtus. Přesto existují způsoby, jak mohou vědci zjistit, kolik moči voda v bazénu obsahuje.

Výzkumníci testovali veřejné plovárny v Kanadě, a zjistili, že jeden bazén, třetinové velikosti olympijského bazénu, obsahuje v průměru více než 75 litrů moči. Vědcům v tom pomáhá jedna nečekaná věc – strava lidí

Odborníci testovali vzorky vody na umělé sladidlo zvané acesulfam draselný, známý jako Acesulfam K nebo AceK. Jde syntetické sladidlo, které se nachází v celé řadě potravin, které jíme - od žvýkaček až po mléčné výrobky. Jejich práce byla publikována v magazínu Environmental Science & Technology Letters a informuje o ní server IFL Science.

AceK je ideální pro testování moči, protože se přirozeně nevyskytuje v životním prostředí. Navíc se předpokládá, že kolem 95 procent sladidla, které sníte, skončí ve vaší moči. Díky odebraným vzorkům a různým výpočtům byli výzkumníci schopni získat odhad množství moči v každém bazénu, který testovali. A to, co zjistili, rozhodně příjemné není.

Z celkového počtu 31 bazénů a vířivek ve dvou kanadských městech nebyl ani jeden, který by neobsahoval stopy moči. V jednom velkém bazénu s objemem zhruba 830 tisíc litrů výzkumníci odhalili asi 75 litrů moči. Toto množství v porovnání s celým bazénem představuje asi jen těžko, takže vězte, že jde asi jen o 0,009 procent z celkového objemu bazénu. Přesto by asi většina lidí dala přednost tomu, kdyby toto číslo bylo nula.

Přesto, pokud jste si mysleli, že veřejné bazény jsou na tom špatně, musíme vás vyvést z omylu. Vědci zjistili, že osm testovaných vířivek mělo mnohem vyšší úroveň moči, než vzorky z nejhoršího bazénu. Jedna hotelová vířivka obsahovala dokonce třikrát více moči než ten nejhorší bazén.

Moč je sama o sobě sterilní, a proto by neměla být příčinou problémů. Ty ale mohou vzniknout, když se sloučeniny z moči, jako je amoniak, aminokyseliny a kreatinin, dostanou do styku s chemikáliemi a dezinfekčními prostředky užívanými v plaveckých bazénech. Vzniklé látky mohou vést k respiračním problémům a dráždění očí. Jak dodává server, mohou být také faktorem přispívajícím ke vzniku astmatu, se kterým má zkušenosti celá profesionálních plavců a bazénových pracovníků.

Související

Ilustrační fotografie.

Historie dvoudílných plavek. První bikiny oblékla striptérka a staly se symbolem nemravnosti

Ještě počátkem minulého století zakrývaly plavky většinu lidského těla, dnes ho naopak co nejvíce odhalují. První dvoudílné plavky, pro které se ujalo označení bikiny, byly uvedeny na trh před bezmála 80 lety a sklidily vlnu pohoršení a kritiky. Dokonce je na sebe tehdy nechtěla obléknout žádná modelka, a tak první bikiny předváděla striptérka. Trvalo poměrně dlouhou dobu, než se na dvoudílné dámské plavky přestalo pohlížet s nevraživostí.
Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

koupání Koupaliště

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy