Vědci objevili uprostřed Mléčné dráhy obří černou díru. Je stotisíckrát větší než Slunce

Atacama - Japonští vědci pomoci teleskopu umístěným v poušti Atacama získali pravděpodobné důkazy o masivní černé díře poblíž jádra Mléčné dráhy. Astronomové už nějakou dobu pozorují podivné pohyby oblaku toxických plynů v centru galaxie, který cirkuluje nezvykle rychle. Nyní přišli na to, že to nejspíš způsobuje další obrovská černá díra, druhá největší v galaxii.

Mléčná dráha není na černé díry nijak chudá, s odhadem se jich jen v naší galaxii nachází na 100 milionů, ačkoliv objevených s jistotou je asi 60. Největší černá díra Sagittarius A* se nachází přímo uprostřed galaxie a má hmotnost pravděpodobně 400 milionů Sluncí. Nově objevený objekt by měl být střední velikosti s rozlohou rovnající se asi 100 tisíc Sluncí.

Nové důkazy pomůžou vědcům zaplnit informační mezery o tom, jak tyto gigantické objekty vznikají. Doteď se má za to, že některé hvězdy na konci svého života explodují a vznikne tak menší díra. Tyto předměty mají natolik silné gravitační pole, že se v podstatě zvětšují "požíráním" okolních vesmírných těles včetně menších černých děr, dokud nevznikne supermasivní černá díra.

Profesor Tomoharu Oka z univerzity v Tokiu se domnívá, že nyní objevený objekt mohl být kdysi jádrem trpasličí galaxie, která však byla "snědena" během formování Mléčné dráhy před miliardami lety.

I když jsou nové poznatky velmi zajímavé, z toho, co teď známe, se dá jednoduše předpovídat neslavný osud nové černé díry. S největší pravděpodobností si ji Sagittarius A* přitáhne a spolyká, čímž se ve středu naší galaxie vytvoří ještě masivnější objekt.

Související

vesmir

Vědkyně z NASA: Dinosauři žili na opačné straně naší galaxie

Slunce společně se Sluneční soustavou obíhají kolem středu Mléčné dráhy a cyklus dokončuje každých 250 miliónů let. Vědkyně Jessie Christiansenová vytvořila unikátní animaci, na které je zřetelně vidět, jak dlouhé bylo období dinosaurů ve srovnání s lidskou érou.

Více souvisejících

vesmír, Mléčná dráha Galaxie Vesmír: Černá díra

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 15 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy