Proč neumí tučňáci létat? Museli si vybrat

Na světě je mnoho podivných druhů zvířat. Žirafy neumí ohnout své krky, delfíni spí střídavě každou polovinou mozku zvlášť a rorýs nemusí téměř nikdy přistát. Mezi všemi podivnými zvířecími zvyky hraje prim tučňák, který jako jediný známý pták neumí létat. Kdysi to uměl, teď už ne, a vědci zjistili proč.

Tučňáci jsou neuvěřitelně houževnatá zvířata. Žijí v koloniích tam, kde by přežilo jen málokteré zvíře, nevadí jim ledová voda, silné mrazy na souši, ani fakt, že jsou spíše potravou než dravci. Přesto se starají o mláďata, rodiny, jsou hraví a svým způsobem i roztomilí.

Jedna věc je na nich ale nejpodivnější ze všech. Mají sice křídla, ale nepoužívají je k létání, nýbrž k plavání. O tom, že pod vodou s nimi zacházejí bravurně, není pochyb, tučňáci jsou jedni z nejlepších plavců na světě. Přesto existují jiní ptáci, kteří zvládají obojí, například kormorán, tak proč ne zrovna oni?

Podle vědců z Aberdeen University je to jednoduché. Létání by tučňáky vysilovalo o mnoho více, než jakékoliv jiné zvíře s křídly. Pro shánění potravy i přemisťování je pro ně zkrátka výhodnější umět skvěle plavat, než být průměrným letcem. Tučňáci tuto schopnost kdysi měli, neměla pro ně ale využití a vlivem evoluce ji ztratily.

Nelze popřít, že by se jim hodila. Padesátikilometrovou vzdálenost by mohli přeletět za hodinu, ne se k ní belhat několik dní. Podle odborníků to ale není možné. Žádný pták totiž nemůže umět výborně plavat a létat, a tučňáci si zkrátka vybrali. Vědci proto vzkazují všem zvědavcům: Křídla jsou lepší na plavání než létání. A nejde dělat dvě věci najednou.

Pravdou je, že vzhledem k jejich velikosti a váze by létání vyžadovalo mnohem více energie než plavání. To by byl problém zejména v oblasti Antarktidy, kde je přísun potravy omezený a žádné zvíře si jí nemůže dovolit vynaložit zbytečně mnoho.

Tučňáci jsou ale zajímaví ještě jednou věcí, a ta je tak fatální, že se dostalo na povrch až sto let poté, co na něj vědci přišli. 

V roce 1911 a 1912 provedl Dr. George Murray Levick studii sexuálního chování tučňáků. Výsledky jeho bádání ale byly natolik šokující, že se tehdy považovalo za příliš nevhodné, aby byly kdy zveřejněny.

A upřímně řečeno, není se čemu divit. Ačkoliv byla tehdejší doba konzervativní, některé věci jsou extrémní i dnes, v dobách, kdy má rozvinutý svět k sexu o poznání liberálnější přístup.

Tučňáci jsou známí tím, že se nebrání promiskuitnímu sexu. Objevily se také případy homosexuálního sexu mezi mužskými tučňáky. Na své antarktické expedici ale Levick zaznamenal i případy tučňáků, kteří se účastnili znásilnění, skupinového znásilnění, sexuálního a fyzického zneužívání mláďat, a nekrofilie s až rok mrtvými těly tučňáků.

Levick byl chováním těchto roztomilých, necelý metr vysokých zvířat natolik zaražen, že své pozorování sepsal v řečtině, aby jej pochopili jen vzdělaní lidé. To ostatně zafungovalo, jeho práce totiž byla podle serveru The Guardian zveřejněna až nedávno.

Bylo rovněž zjištěno, že tučňáci mají mezi sebou obdoby prostitutek. Některé samičky dokonce umí okouzlit samce tak, aby si mysleli, že budou mít sex, k čemuž ale nikdy nedojde. Sexuální život tučňáků je tak velmi podobný tomu našemu, bohužel včetně všech extrémů.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata tučňáci

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy