Řítí se na nás pohroma z vesmíru? Světem se šíří nová konspirační teorie

Pryč jsou doby, kdy lidé hromadně věřili teoriím o chemtrails, fingovaném přistání na Měsíci nebo zinscenovaném 11. září. Světem se šíří nové konspirační teorie a po debatách o placatosti Země se do popředí dostávají názory lidí, kteří věří, že Měsíc a Slunce zakrývají tajemný objekt, o kterém nám vlády nechtějí říct.

Konspirační teoretik Matt Rogers věří, že Země bude v brzké době zničena. Několik předpovědí už mu sice nevyšlo, přesto se nevzdává své teorie o Planetě X, která má podle něj vyhubit lidstvo. Domnívá se, že vlády o ní ví, nechtějí ale vyvolat u veřejnosti paniku.

Rogers tvrdí, že na skrytí záhadné planety známé jako Nibiru používají vládní představitelé Slunce a Měsíc a navíc rozstřikují po obloze chemikálie, aby lidé pouhým okem nic neviděli.

Podle něj je možné, že se na obloze Měsíc vůbec neobjevuje. Na některých fotografiích totiž oblohu kolem sebe barví do modra a září bílým světlem, což považuje za přinejmenším podivné. Domnívá se tak,že se na obloze místo něj nachází velký reflektor. I přes tuto šílenou teorii ale má mnoho stoupenců.

Planeta X neboli planeta Devět je označení pro planetu, která by se mohla stát novou součástí naší soustavy. Měla by se pohybovat někde za Plutem a dosahovat velikosti Neptunu, tedy několikrát překonat planetu Zemi. Předpokládá se také, že její povrch bude vzhledem k velké vzdálenosti od Slunce zmrzlý, Problém je v tom, že planetu Devět nikdy nikdo neviděl.

První informace o záhadné planetě přišly z Kalifornského technologického institutu (Caltech) v Pasadeně. Vědci v roce 2014 předpověděli existenci planety na základě podivných pohybů jiných objektů daleko od Slunce. Uvedli, že pokud tam někde ještě existuje další planeta naší sluneční soustavy, nemusí vyzařovat příliš velké záření.

Předpokládalo se také, že její oběžná dráha je poměrně rozsáhlá a zmatená, což brání tomu, aby byla "devítka" zachycena dalekohledy a teleskopy. Vzhledem k absenci jakýchkoliv přímých důkazů ale byla řada vědců skeptická a existenci planety nevěřila.

Vědci dlouho tvrdili, že žádná taková planeta ale ve skutečnosti neexistuje. Nyní se ale ukázalo, že pokud by planeta Devět neexistovala, vyvstala by celá řada problémů. NASA proto v prohlášení připustila, že její existence je velmi pravděpodobná. "Existuje pět různých pozorovatelných důkazů, které poukazují na existenci planety devět," uvedl Konstantin Batygin, kalifornský astrofyzik z Caltechu.

"Pokud byste toto vysvětlení odstranili a představili si, že planeta Devět neexistuje, pak budete mít více otázek než odpovědí. Najednou vám vznikne pět různých hádanek a vy k nim musíte vymyslet pět různých teorií," dodal.

Jednou z hádanek, kterou by planeta Devět mohla vyřešit, je tajemství Kuiperova pásu. Ten totiž jako jediný v naší soustavě obíhá oběžnou dráhu v opačném směru. "Žádný jiný model neumí vysvětlit zvláštnost těchto oběžných drah s vysokým náklonem," podotkl Batygin.

Podle NASA by planeta Devět mohla být zhruba desetkrát větší než Země a obíhat slunce ve vzdálenosti až 20x než Neptun. To by způsobilo, že jeden rok na planetě X trvá 10 až 20 tisíc pozemských let.

Zatímco část vědců je honem za novou planetou posedlá, jiní upozorňují na vážná rizika, která by její nalezení přineslo. "Existence vzdálené masivní planety by mohly zásadním způsobem změnit osud sluneční soustavy," tvrdí podle serveru The Telegraph doktor Dimitri Veras z University of Warwick. Opírá se o fakt, že Slunce umírá, a až se tak za sedm miliard let stane, sluneční inflace pohltí Merkur, Venuši a zřejmě i Zemi, načež se promění v bílého trpaslíka.

Dosud se myslelo, že právě Zemí by zkáza naší soustavy skončila a ostatní planety by byly "bezpečně vytlačeny" do vesmíru. Planeta Devět ale může celý scénář změnit. "Zejména Uran a Neptun již nemusí být v bezpečí před smrtelnými křečemi z umírajícího Slunce. Osud Sluneční soustavy bude záviset na hmotnosti a orbitálních vlastnostech Planety devět," dodal Veras.

Na základě simulace zkázy planetárního systému se přesto předpokládá, že alespoň jedna planeta naší sluneční soustavy by sluneční smrt přežila. Ukazuje se ale, že čím dále a čím větší je poslední planeta, tím horší konec naši soustavu čeká.

Vědci ale zároveň jedním dechem vyvrací, že by planeta Devět byla záhadnou planetou Nibiru. Ta je pouze předmětem konspiračních teorií a nehrozí, že by se údajná planeta, na níž podle některých žijí mimozemšťané, řítila k Zemi a srazila se s ní.

Související

Ilustrační fotografie.

The Conversation: Jak se bavit o konspiračních teoriích v pěti snadných krocích

Instinktivní reakcí v rozhovorech s lidmi, kteří věří konspiračním teoriím, mnohdy bývá snaha o vyvracení jejich přesvědčení fakty nebo autoritativní sdělování informací. Přímá konfrontace ale funguje jen málokdy. Konspirační teorie jsou přesvědčivé a většinou míří na emoce a pocit osobní identity. I kdyby se vám vyvrácení konspiračních teorií podařilo, je těžké udržet krok s tím, jak rychle se objevují a šíří. Studie z roku 2015 a 2016 například ukázaly, že šiřitelé konspiračních teorií o viru zika na twitteru počtem dvakrát převyšovali ty, kteří se dané teorie snažili vyvrátit, píše server The Conversation.

Více souvisejících

Konspirační teorie vesmír, planeta Devět

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy