Nejsou to jen papoušci. Která všechna zvířata umí mluvit?

To, že někteří papoušci umí napodobovat zvuky a dokonce i mluvit, dávno víme. Nejde ale o jediná zvířata, se kterými si člověk může „popovídat“. Existuje hned několik různých mazlíčků, kteří byli vycvičeni, aby mluvili nebo napodobovali lidské jazyky. Seznamte se s některými z nich.

Slon Koshik

Koshik je asijský slon se zvláštním talentem - může mluvit. No, dobře, mluví jen trochu. Má malou, ale přesto impozantní slovní zásobu korejštiny. Zná jen pět slov. Koshik zřejmě nechápe, co říká, ale schopnost napodobovat slova nemá obdoby.

Tuleň Hoover

Tuleň Hoover byl mládě, když si ho k sobě vzali lidští rodiče. George a Patric Swallowovi ho našli opuštěného na pobřeží Nové Anglie v Maine v roce 1971. První den, když ho přinesli domů, byl vystrašený a vůbec nechtěl nic jíst. Postupně se ale zotavoval a během času začal jíst více, než by možná bylo zdrávo. Z toho důvodu také dostal jméno Hoover – vysavač.

A když už vyrostl natolik, že mu vana nestačila, začal Hoover žít v nádrži před jejich domem. Zde se naučil, jak mluvit a napodobovat hlasy, včetně silného novoanglického přízvuku. Nakonec byl přemístěn do akvária, kde bavil diváky hláškami jako: „Hej vy tam, dobrý den!" a „vypadněte odsud“. Hoover zemřel v roce 1985.

Mops Odie

Psík, který se jmenoval Odie, rozhodně nebyl hloupý. Ačkoli jeho slovní zásoba obsahovala pouze tři slova, bylo to víc než dostat na to, aby se zapsal do srdcí Američanů. Objevil se dokonce v pořadech Davida Lettermana i Oprah Winfreyové Show, kde vesele říkal „miluji tě" jeho majitelce Ruth.

Husky Mishka

Díky videům na YouTube se proslavila fenka sibiřského huskyho jménem Mischka. Pozornost na sebe upoutala v roce 2008 díky videu, na kterém říká „miluji tě“. Klip se ihned stal virálem, vidělo jej více než 100 milionů lidí.

Celkem si Mishka zahrála v dalších asi 7 stovkách videích a objevila se také v televizních pořadech. V roce 2011 dokonce zahrála v reklamě na krmivo pro zvířata značky Nestlé Purina. V dubnu 2017 mluvící Husky podlehl rakovině.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata zajímavosti Psi Sloni

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy