Zničí lidstvo Arktidu? Za pár let možná bude muset, pokud chce zabránit chaosu

Lidstvo je závislé na ropě. Jen těžko totiž najdeme jinou surovinu, která by pro svět. Potřebujeme ji nejen pro výrobu paliv, ale najdeme ji i v plastech, oblečení, nebo v kosmetických výrobcích. Její zásoby ale nejsou nekonečné...a až dojde, nemáme moc možností. Konkrétně zbude jedna, a ne příliš příznivá.

Ropa je všude kolem nás. Většinu věcí, kterou máte právě po ruce, lidé vytvořili buď přímo z ropy, nebo za jejího pomocí. Každý ví, že ropa je potřebná pro výrobu paliv a zejména benzínu, který vzniká v rafinériích. Kde všude ale ropu ještě najdeme?

Předně je nedílnou součástí plastů. Nemáme teď na mysli jen lahve s pitím nebo plastové obaly, ale například i zubní kartáček. Jeho štětiny jsou totiž z nylonu, a ten se vyrábí jak jinak, než z ropy.

Své nezastupitelné místo má ropa i ve farmacii. Dříve se například aspirin vyráběl za pomocí vrbové kůry, z důvodu masové rozšíření tohoto léku ale musela být při výrobě nahrazena právě ropou. Tu ostatně najdeme například i ve vazelíně a kosmetických prostředcích. Pochopitelně ne ve všech, ale například většina rtěnek obsahuje minerální oleje, které se získávají právě z ropy.

U mody ještě chvíli zůstaneme. Z ropy se totiž vyrábí i parfémy, na podobném principu jako rtěnky. Ale i obvazy, kontaktní čočky a řada dalších věcí.

Samostatnou kapitolou je oblečení a obuv. Ropa je nedílným základem pro umělou hmotu zvanou polyester, a tento název vám určitě není cizí. Podívejte se, za jakého materiálu máte oblečení, které máte zrovna na sobě. Nachází se i na botách, které mají většinou gumovou podrážku. A guma? Ta je také z ropy.

Bez ropy by se neobešli ani sportovci. Fotbalové míče, hokejové puky, lyže, to vše se opět vyrábí z ropy. Setkají se s ní ale i ti, kteří sportu neholdují, ropu najdeme například i v inkoustu.

Monitor, na kterém tento článek čtete, je z plastu, tudíž také z ropy. A pokus si zrovna pochutnáváte na dobrém jídle, i k jeho vzniku přispěla ropa. Hnojiva ani pesticidy se totiž bez ní neobejdou a využívá se nejen pro výrobu hnojiv, ale pohání také zemědělské stroje a podílí se na chovu dobytka. Ostatně jak už bylo řečeno výše, obal, z něhož jste jídlo vyndali, s největší pravděpodobností také vznikl z ropy.

Na ropě jsme zkrátka závislí, její zásoby ale nejsou nevyčerpatelné. Odborníci odhadují, že její zásoba dojde v následujících padesáti letech a poté bude mít lidstvo dvě možnosti. Buď se naučí bez ní žít, nebo podnikne obří expedici do Arktidy, kde se podle amerických vědců nachází obří ložisko ropy v celkové kvantitě zhruba 90 miliard barelů. Tím se ale problém závislosti na ropě nevyřeší, pouze odsune. A navíc hrozí, že splodiny vzniklé při těžbě a zpracování ropy tento "kontinent" zcela zničí.

Související

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Více souvisejících

ropa arktida

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy