Měli jsme všichni namále? Lékaři přišli se zdrcující zprávou, každý mohl prodělat smrtelnou nemoc a ani o tom neví

Infarkt v dnešní společnosti patří mezi hlavní příčiny úmrtí lidí. Jak ale ukazuje studie v lékařské publikaci Circulation, 45 procent všech infarktů nemá žádné symptomy. Prakticky o něm tak skoro nemusíte vědět.

Lékaři ve studii zjistili, že 45 % všech infarktů jsou případy, kdy pacient nepociťuje žádné symptomy a nemusí mít žádné tušení o tom, že prodělal infarkt.

Takové případy jsou přitom podle lékařů stejně nebezpečné, jako když pacient symptomy má, ale jsou o to smrtelnější, že pacient netuší, že by měl vyhledat lékařskou pomoc. Jeho diagnóza je možná až po změření elektrické aktivity srdce na elektrokardiografu.

Jelikož pacient ani neví, že infarkt prodělal, nedojde k diskuzi s lékařem a přijetí případných opatření a zahájení léčby, které by mohly pomoci předejít dalším infarktům.

Studie, která zkoumala téměř tisíc pacientů, také odhalila, že zatímco k tomuto typu infarktu častěji dochází u mužů, v případě žen jsou častěji smrtelné.

Přestože nemůžete vidět, jak vaše srdce v hrudníku bije - alespoň ne bez speciální zobrazovací technologie, existují viditelné vnější signály, které mohou naznačovat, že je něco s vaším srdcem špatně. Tyto signály vás mohou upozornil, že se blíží „kardiovaskulární příhoda".

Vědci uvádějí, že záhyby na ušním lalůčku mohou napovědět, zda u jedince existuje vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění. Zatímco 'normální' ušní lalok je hladký, u některých lidí je možné na ušním laloku pozorovat záhyb, přímku nebo vrásku, která vypadá, jako by dělila uši na polovinu. Toto zkroucení bývá označováno jako 'Frankovo znamení' pojmenované po svém objeviteli vědci Sanders T. Frankovi.

Dalším vnějším indikátorem srdečních problémů jsou žluté tukové hrbolky - známé jako „xanthomy". Často se objevují v okolí kloubů a na dlaních v blízkosti šlach, na loktech, kolenech, hýždích nebo očních víčkách.

Samotné hrboly mohou mít různé velikosti a jsou neškodné, mohou však signalizovat větší problémy. Bývají spojeny s poruchami metabolismu tuků, hyperlipoproteinemií, familiární hypercholesterolemií, uzávěrem žlučových cest, kdy je hladina cholersterolu v krvi opravdu vysoká.

Tukové usazeniny mohou být pozorovány také v oku. Konkrétně jde o šedobílý kruh kolem vnější strany duhovky. Tzv. „Arcus senilis" začíná v horní a dolní části duhovky a pak postupně vytvoří úplný kruh. Vidění ale neovlivňuje

Také vaše ústní zdraví může být dobrým indikátorem stavu kardiovaskulárního zdraví. Ústa jsou běžně plná bakterií, dobrých i špatných. „Špatné" bakterie mohou z úst vstoupit do krevního řečiště a způsobit zánět v cévách, což může vést k kardiovaskulárním chorobám. Studie ukázaly, že ztráta zubů a zanícené dásně (periodontitida) jsou markery srdečních onemocnění.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

lékaři infarkt

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy