Ohnivý hřib a radiace. Jak se zachovat po jaderném útoku?

Praha - Došlo k nejhoršímu. Na horizontu se bíle zablesklo a za chvíli vidíte jen pověstný atomový hřib. Možná to bylo blíž a vy jste cítili výbuch. Ale pokud stále vidíte, znamená to, že jste jeden ze šťastlivců, který výbuch přežil. Co teď?

Pokud se nacházíte v dostatečné vzdálenosti, můžete výbuch atomové bomby přežít. Pokud dopadne příliš blízko, nebudete mít čas na to zamyslet se nad přežitím. Teplota po výbuchu bomby v Hirošimě byla okolo 300 000° Celsia.

Patříte tedy k těm šťastným, kteří byli dostatečně daleko a výbuch přežili. Radovat se určitě můžete. Rozhodně to ale není konec vašich problémů, ještě stále můžete zemřít. Nebezpečí pro vás představuje radioaktivní odpad (v angličtině nazýván fallout).

Jedná se o drobné částečky a zbytky bomby, které jsou ozářené a silně radioaktivní. Ty vystoupají do atmosféry, načež se vrací zpátky na zem. Krátkodobé vystavení ve vás může vyvolat akutní radiační syndrom. Z toho vám bude minimálně zle, v horších případech zemřete. Těhotné ženy po vystavení mohou potratit či porodit deformované dítě. K tomu se ještě navýší riziko rakoviny.

Tato radiace naštěstí netrvá věčně. Poměrně rychle se rozpadá a o velké části míst se brzy dá říct, že jsou bezpečná. Cílem je tedy co nejvíce se vyhnout radiaci, najít si bezpečné místo, kde se schovat, a plánovat, co dál.

Úkryt

Pokud vidíte atomový hřib, natáhněte k němu paži a zvedněte palec. Pokud je váš palec menší než hřib, jste v radiační zóně a máte okolo 10 až 15 minut na to, abyste se dostali do bezpečí. Fallout cestuje ohromně rychle a daleko.

Pokuste se dostat se co nejdál od výbuchu. Pokud můžete využít auto, využijte ho. Ale nepoužívejte ho jako skrýš. Schovejte se do budovy. Nejlepší je sklep s betonovými zdmi, bezpečný je také střed kancelářské budovy. Čím více vrstev betonu, kovu, cihel, knih či zeminy mezi sebe a výbuch dostanete, tím lepší.

Zavřete případná okna a dveře a vypněte ventilaci. A vydržte. Fallout má naštěstí poměrně rychlý čas rozpadu a jeho radiace se dlouho neudrží. Největší hrozbou je fallout v době prvních dvou týdnů. Pak už má intenzitu asi 1 % té původní. Po určité době tedy můžete vyjít ven.

Jakmile jste bezpečně uvnitř, musíte ze sebe dostat co nejvíce radioaktivního materiálu, který na vás mohl ulpět. Jinak vám hrozí nebezpečí takzvaných beta spálenin a vystavení radiaci. Proto si sundejte oblečení – minimálně vrchní vrstvy, spodní prádlo by mělo být bezpečné. Všechno svlečené oblečení dejte do plastového pytle a zavažte ho. Pak ho umístěte co nejdál do jte.

Pokud máte k dispozici vodu, co nejlépe se umyjte, za pomoci mýdla a šamponu (kondicionéru se však vyhněte, ten má opačný výsledek). Omyjte si obličej, včetně řas a obočí, vypláchněte si uši a vysmrkejte se. Cílem je odstranit co nejvíce radioaktivního materiálu, co to jde.

Voda a jídlo

Pro vaše přežití je důležité najít pitnou vodu. Nejlepší šancí je voda v plastových lahvích. Pokud to však není možné, budete se muset spokojit s vodou z kohoutku, která pochází ze studní či zakrytých vodáren.

Pokud nedokážete najít zdroj čisté vody, musíte si ji vyfiltrovat sami. Vaření z vody radiaci nedostane. Ideální je několikanásobná filtrace skrze zeminu a kamínky, která odstraní 99 % radiace. Je však dobrý nápad převařit ji potom, abyste se zbavili jiných nečistot.

Bez jídla vydržíte déle, ale i tak je dobré zkusit se poohlédnout po něčem ve vaší blízkosti. V domech a sklepech často bývají zásoby. Nejlepší možnost jsou konzervované a jinak zabalené potraviny.

Jodid draselný

Pokud se vám nebo někomu z vašich známých krátce po výbuchu začne dělat špatně, znamená to, že došlo k ozáření. Nejbezpečnější je použít jodid draselný, který bývá v lékárničkách. Ten nasytí štítnou žlázu a ochrání ji před radiací. Štítná žláza je totiž vůči radiaci nejzranitelnější.

Ve chvíli, kdy do tří hodin po ozáření nezačnete zvracet, měli byste být v pořádku.

Další

Pokud se dostanete k rádiu, je dobrý nápad poslouchat, protože se můžete dozvědět, zda je bezpečné opustit úkryt nebo jestli je pomoc na cestě. Lidé v rizikových oblastech obvykle mají připravený kryt ve sklepě, kde mají dostatek zásob. S největší pravděpodobností však výbuch zasáhne v době, kdy se k němu nedostane.

Související

Jaderný výbuch

Trumpova vláda zvažovala první jadernou zkoušku od roku 1992

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa projednávala možnost provést jaderný test. Byl by pro USA první od roku 1992 a mohlo by to mít mít závažný důsledek pro vztahy s dalšími atomovými velmocemi, napsal list The Washington Post. USA mají podezření, že zkoušky jaderných zbraní provádí Rusko a Čína, což obě země popírají.

Více souvisejících

jaderné zbraně -

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy