Začátek konce světa? Takto bude vypadat minutu po minutě magické zatmění Měsíce

Už v pátek můžeme na obloze pozorovat vůbec nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Abyste o nic zásadního nepřišli, připravili jsme pro vás časový harmonogram toho, co nás čeká.

V pátek 27. července 2018 v pozdních večerních a nočních hodinách se Měsíc v úplňku ponoří na 1 hodinu a 43 minut do zemského stínu a získá zvláštní cihlově oranžové až rudé zabarvení. Za příznivého počasí tak lidé z Oceánie, Asie, Afriky a Evropy spatří vůbec nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Delší zatmění nastane až 9. června 2123.

Vzácný úkaz doplní ještě druhý unikátní jev – planeta Mars se v den zatmění ocitne v nejvýraznější opozici se Sluncem za posledních 15 let. Úplné zatmění se v Česku odehraje nízko nad jihovýchodním obzorem mezi 21:30 až 23:13 středoevropského letního času. 

Česká astronomická společnost a Astronomický ústav AV ČR uvádí, že úkaz bude z Česka pozorovatelný především v pozdních večerních a nočních hodinách. Hned po soumraku se objeví již potmavlý úplněk nízko nad jihovýchodním obzorem - v Praze vychází ve 20 hodin 47 minut SELČ, v jiných místech ČR se údaj liší v minutách.

Přehled minutu po minutě: 

Východ Měsíce (Praha) - 20 hod 47 min SELČ Začátek částečného zatmění - 20 hod 24 min 27 s SELČ Začátek úplného zatmění - 21 hod 30 min 15 s SELČ Maximální fáze zatmění - 22 hod 21 min 43 s SELČ Konec úplného zatmění - 23 hod 13 min 12 s SELČ Konec částečného zatmění - 00 hod 19 min 00 s SELČ Konec polostínové fáze - 01 hod 28 min 37 s SELČ

Úplné zatmění začíná ve 21:30, na obzoru pod Měsícem bude v té době vycházet jasný Mars. Tehdy bude ještě obloha světlá pokročilým soumrakem, nicméně v průběhu úplného zatmění postupně nastává noc. Středem zemského stínu Měsíc projde ve 22:22 a úplné zatmění skončí ve 23:13 Další hodinu pak Měsíc bude vystupovat ze zemského stínu. Ještě asi 10 minut po skončení fáze částečného zatmění bude možné sledovat slábnoucí ztmavnutí západního okraje Měsíce v zemském polostínu.

Na obloze najdeme také planetu Saturn nízko nad jižním obzorem ve Střelci, jasný Jupiter ve Vahách a na jihozápadním obzoru v první polovině úkazu i velmi jasnou Venuši. Mezi Saturnem a Jupiterem bude zářit rudá hvězda Antares v souhvězdí Štíra a za úplného zatmění nebude problém mimo města spatřit Mléčnou dráhu táhnoucí se vysoko nad obzorem od jihu k severovýchodu. 

Další zatmění Měsíce pozorovatelné z České republiky nastane v časných ranních hodinách v pondělí 21. ledna 2019 a bude opět úplné. Měsíc se při něm ocitne celý v zemském stínu na 1 hodinu a 2 minuty.

Krvavý měsíc vyvolává další debaty o konci světa

Díky tomu, že se Měsíc zbarví do ruda, získal tento je v přezdívku „krvavý měsíc“. Konspirační teoretici proto tvrdí, že krvavý měsíc souvisí s proroctvím a že je znamením konce světa. Například pastor Paul Begley tvrdí, že lidstvo čekají poslední dny. „Je to počátek našeho konce,“ varuje.  Náboženští konspirační teoretici poukazují, že rudý měsíc souvisí s tím, co popisuje Bible během soudného dne. Tyto teorie se vynořují pravidelně už dlouhá léta. Opírají se o jednu ze starozákonních prorockých knih – Knihu Jóela. Fakt, že se „měsíc změní na krev“ považují někteří věřící za znamení apokalypsy. Jiní konspirátoři věří, že krvavý měsíc byl předpovězen Knihou zjevení, která hovoří o velkých zemětřeseních a o tom, že se „Slunce obrátí v temnotu a Měsíc se změní v krev".

Související

Zatmění měsíce 16,7,2019

Češi spatří výjimečné polostínové zatmění Měsíce

Z území Česka dnes lidé spatří polostínové zatmění Měsíce. Jev, který jindy pouhýma očima nelze pozorovat, bude viditelný, neboť Měsíc projde těsně nad stínem Země. Pozorování s odborným výkladem pořádají obě pražské hvězdárny i hvězdárna v Ondřejově, kde sídlí Astronomický ústav Akademie věd.

Více souvisejících

Zatmění měsíce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy