Chcete být boháčem? Nikdy nebudete spokojeni, zjistili vědci

Snad každý by si přál být milionářem, aby si mohl koupit co chce a nemusel řešit každodenní problémy spojené s penězi. Být dolarovým milionářem však samo o sobě nezajistit spokojenost, poukazuje server The Atlantic.

Podle Michaela Nortona, profesora Harvard Business School, který se zabývá vztahem mezi štěstím a bohatstvím, jsou dvě základní otázky, které si lidé pokládají, když se pokouší zjistit, zda –li jsou s něčím v jejich životě spokojeni: Jsem na tom lépe, než jsem byl předtím? Jsem na tom lépe než druzí lidé?

Bohatí lidé nejsou výjimkou. U nich se však vyskytuje výrazný problém. Je pro ně mnohem těžší v obou otázkách říci, že se posunuli. Pokud např. kdysi chudý či středně bohatý člověk získá milióny a odstěhuje se do exkluzivního sousedství, hned ví, že si polepšil. Člověk, který má milióny a přidá k nim další, už takový skok většinou nepociťuje a při porovnání se svými movitými sousedy na tom také není lépe.

Nortov se ve svém výzkumu otázal asi 2000 milionářů,  kteří mají alespoň 1 milion dolarů, jak moc šťastní jsou na stupnici od 1 do 10, a kolik dalších peněz by museli dostat, aby byli na 10. Podle Nortona skoro každý řekl, že by to mělo být dvakrát až třikrát tolik.

Jeffrey Winters, profesor politologie na Northwestern University, uvádí, že bohatí lidé neusilují o více peněz nejen kvůli sociálnímu srovnání, ale i díky vzrušení, které hromadění majetku přináší. Boháči využívají peníze k vydělávání peněz. To je jejich cíl, který na rozdíl od získání např. luxusní jachty či jiných výdobytků statusu nemá v podstatě nikdy konce. Peníze lze pořád kumulovat a tato vzrušující droga proto nedokáže boháče nikdy zcela uspokojit.

Podle Brookeho Harringtona, profesora z Copenhagen Business School zaměřujícího se finanční praktiky superbohatých lidí, je pro ně bohatství o srovnání s ostatními v jejich referenční skupině. Harrigton tvrdí, že superboháči se nepídí po tom, co si mohou koupit, ale po tom, co si myslí, že si musí koupit, aby si udrželi svůj status.

Tito zjištění potvrzuje Gary Shteyngart, který mezi boháči dělal průzkum pro svoji další knihu. Překvapilo jej, jak velmi soutěživí všichni jsou. Podle Shteyngarta jejich hlavní motivací při vytváření dalších peněz je snaha o to být lepší, chytřejší a úspěšnější než jejich vrstevníci. Toho se však někdy velmi těžko dosahuje, když finanční trhy jsou do značné míry řízeny náhodou a štěstím. Tito lidé si tak nejsou nikdy zcela jistí, zda-li svého úspěchu dosáhli prostřednictvím vlastních schopností a to je činí i přes jejich rozsáhlý majetek nešťastnými.

Související

Více souvisejících

peníze Milionáři americký dolar Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy