Konec všeho se blíží? Mléčná dráha nevyhnutelně směřuje ke kolizi s jinou galaxií

V sousedství naší Mléčné dráhy se nachází galaxie, která by se s ní mohla relativně brzy srazit. Tedy přinejmenším s ohledem na vesmírné časové měřítko. Nová studie britských vědců odhaduje, že by ke kolizi mohlo dojít asi za 2 miliardy let.

„Zatímco dvě miliardy let jsou z lidského pohledu extrémně dlouhou dobou, z vesmírného hlediska je to jen velmi krátký čas,“ řekl hlavní autor studie, doktor Marius Cautun, z Institutu výpočetní kosmologie na Durhamské univerzitě.

Velký Megallanův oblak je nejjasnější galaxií viditelnou ze země. Hned po Mléčné dráze je také nejrozsáhlejším objektem na nebeské sféře. Podle nové studie, o které informuje deník Independent, by se právě tato galaxie mohla s naší Mléčnou dráhou srazit. Je od ní vzdálená „pouhých“ 163 000 světelných let.

Pokud k tomu dojde, mohla by být naše sluneční soustava vymrštěna do hlubokého vesmíru. Podle odborníků by se totiž následkem kolize mohla „probudit“ černá díra, která se nachází v centru naší galaxie.

Galaxie, jako je naše Mléčná dráha, jsou obklopeny satelitními galaxiemi, které většinou „plují“ v jejich okolí po mnoho miliard let. Občas se však příliš přiblíží a jsou „spolknuty“ hostitelskou galaxií. „Destrukce Velkého Megallanova oblaku s tím, jak bude požírán Mléčnou dráhou, způsobí v naší galaxii spoušť a promění černou díru, která se nachází v jejím centru v aktivní galaktický nucleus,“ dodává Cautun.

Autoři studie také popsali, co by to mohlo znamenat pro naši sluneční soustavu. „Tento fenomén vytvoří velké množství energie, které bude od černé díry vyzařováno do vesmíru. To sice přímo nezasáhne naši sluneční soustavu, je zde ale malá možnost, že z kolize přeci jen neunikneme bez důsledku, a naše soustava bude „vystřelena“ do mezihvězdného vesmíru.“

Dvě miliardy let jsou velmi dlouhá doba, pro odborníky je však nový objev přesto zajímavý. Předchozí odhady předpokládaly, že se naše galaxie srazí s nejbližší sousední Andromedou zhruba za osm miliard let. Vědci se domnívali, že Velký Megallanův oblak bude kolem Mléčné soustavy neškodně obíhat další miliardy let, nebo se vzdálí. Nyní však zjistili, že jeho temná hmota způsobuje rychlou ztrátu energie, v důsledku čehož v budoucnu nevyhnutelně dojde ke kolizi.

Související

Více souvisejících

vesmir věda vesmír, Mléčná dráha Galaxie hvězdy, souhvězdí

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy