Cymothoa exigua. Parazit, který požírá jazyk zaživa, umí něco, co nikdo jiný na světě

Vypadá jako přerostlá rybenka, ve skutečnosti jde ale o jednoho z nejzákeřnějších parazitů na světě. Cymothoa exigua se živý jazyky a poté, co svého hostitele o tento orgán připraví, sám jej nahradí. Jde o jediného tvora na světě, který něco takového dokáže.

Cymothoa exigua se hojně vyskytuje u Kalifornského zálivu a v mořích u Ekvádoru. V poslední době ale byl viděn i kolem Nového Zélandu.

Lidé si mohou oddechnout. Chytit tohoto parazita je pro ně prakticky nemožné. Zaměřuje se totiž výhradně na ryby, kterým vleze do pusy a přichytí se na kořen jejich jazyka.

Následně z něj začnou vysávat krev. Ryby se parazita, který dorůstá až čtyř centimetrů, zbavit neumí, a tak po čase dojde k tomu, že parazit z jazyka vysaje veškerou krev.

Následně orgán odumře a upadne. V tu chvíli přichází na řadu superschopnost, kterou vědci dodnes přesně nechápu. Parazit se totiž doslova napojí na nervy hostitelské ryby a začne se chovat jako její jazyk. Živí se částečně krví, částečně tím stejným, co ryba.

Co je na celé věci nejpodivnější je, že rybám tento parazit pravděpodobně nevadí. Dokonale supluje upadený jazyk tak, že ryba jej může používat stejně jako svůj původní.

Dodnes jde o jediného tvora na světě, který dokáže v přírodě plně a dokonale nahradit jiný orgán. Pro vědce je stejně tak fascinující jako záhadný.

Související

Více souvisejících

paraziti zajímavosti

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy