Rose Bentleyová. Zmutovaná žena se dožila 99 let, lékaři její tajemství objevili až po smrti

Na počátku jara v roce 2018 postával 26letý student medicíny Warren Nielsen a čtyři jeho spolužáci vedle mrtvoly staré ženy, na níž se měli žáci Oregonské univerzity v Portlandu učit pitvě a odhalovat anatomii lidského těla. Nikdo z nich tehdy netušil, že před nimi neleží obyčejný zesnulý člověk, ale žena, která kvůli mutaci vypadala zevnitř jinak, než všichni ostatní lidé na světě. O příběhu Rose Marie Bentleyové nyní informovala televize CNN.

V chladné laboratoři prosycené zápachem formaldehydu se nacházelo šestnáct mrtvých těl a stejný počet skupin, z nichž každou tvořilo pět studentů. Ti dosud viděli vnitřek lidského těla pouze v učebnicích, v ten den ale měla proběhnout jejich první pitva, při níž budoucí lékaři skutečně zjistí, jak vypadají orgány naživo.

Týmu Nielsena byla přidělena 99letá žena, která zemřela z přirozených příčin. Jmenovala se Rose Marie Bentleyová, ale studenti to tehdy nevěděli. Ctili a respektovali soukromí těch, kteří nabízejí své tělo vědě, a proto jim nebyly poskytnuty žádné další podrobnosti o zemřelých.

Studenti ale brzy zjistili, že s tělem Rose je něco v nepořádku. To následně potvrdil i jejich profesor. Orgány zesnulé ženy totiž nebyly na svém místě. Ve skutečnosti se nacházely úplně někde jinde. Na druhé straně těla.

Celý vnitřek těla zesnulé Rose byl zrcadlově obrácený, čímž se žena zapsala do lékařských knih. Díky tomu, ale i celé řadě dalších abnormalit, je podle CNN považována v medicíně za něco jako jednorožce.

"Myslím, že šance najít jinou osobu, stejnou jako je ona, je jedna ku padesáti milionům," řekl asistent profesora Cameron Walker, který učí na Oregonské univerzitě anatomii. "Nemyslím si, že na to někdy někdo z nás zapomene," dodal.

Studenti měli v onen březnový den hledat srdce, Nielsenova skupina ale začala po chvíli pochybovat o svých lékařských znalostech. Nemohli najít ani ty největší cévy, které do srdce ústí. Nakonec je našli, na druhé straně těla, a namísto toho, aby vedly do srdce, pokračovaly přes membránu, podél hrudních obratlů, nahoru a kolem aortálního oblouku.

O tom, že by někdo trpěl podobnou mutací, lékaři zatím neslyšeli. Překvapení studenti a profesor ale odhalovali další tajemství záhadného lidského těla. Žíly, které typicky míří do jater a dalších části hrudní dutiny, buď chyběly, nebo rostly z neobvyklých míst. Pravá plíce měla namísto tří pouze dva laloky, zatímco pravá síň jejího srdce byla dvakrát tak velká, než má být.

Namísto toho, aby měla žaludek vlevo, byl její žaludek na pravé straně. "Její játra, která se obvykle vyskytují převážně na pravé straně, byla převážně vlevo. Její slezina byla na pravé straně namísto jejího normálního výskytu vlevo. A zbytek jejího trávicího traktu byl úplně obráceně," popisuje Walker.

Mutace způsobující zrcadlové obrácení orgánů, odborně nazývaná situs inversus, se vyskytuje pouze u 1 z 22 000 dětí a je vždy spojována s těžkou vrozenou srdeční vadou. Většinou se na ni přijde v počátcích těhotenství, během prvního až druhého měsíce.

Většina dětí s touto diagnózou umírá těsně po narození, pouze zhruba 10 procent lidí se s tímto onemocněním dožije pěti let věku. Dospělosti se nedožije prakticky nikdo, jejich srdce to zkrátka nevydrží. Dosavadní lékařské záznamy ukazují, že nejdéle žijící lidé s převrácenými orgány se dožili 73 a 13 let.

Rose ale byla anomálií. Na rozdíl od ostatních totiž žádnou srdeční vadou netrpěla. A i přesto, že jí některé vnitřní části těla chyběly, se dožila téměř sta let, aniž by kdokoliv zjistil, že její tělo podlehlo podivné mutaci.

Rose Marie, rozená Phelpsová, přišla na svět v roce 1918 ve Waldportu, v malém městečku na pobřeží Oregonu. Byla nejmladší ze čtyř dětí a ačkoliv se vyučila kadeřnicí, věda jí vždy fascinovala. "Během druhé světové války se dobrovolně přihlásila k jednomu z sesterských sborů," řekla televizi CNN její nejstarší z pěti dcer, osmasedmdesátiletá Patti Helmigová. 

Fascinoval jí výzkum neštovic, sama ale byla celý život prakticky zdravá. Jediné, co ji trápilo, bylo chronické pálení žáhy, které lékaři dnes přičítají jejím obráceným orgánům. Rose byla až do své smrti vitální, jezdívala na tábory, na kole, ráda plavala. Nikdo netušil, co v sobě skrývá za tajemství.

Vzhledem k její zálibě v medicíně proto pro ni bylo logické přenechat své tělo univerzitě na výzkumy a výuku. Je ale možné, že sama tak trochu tušila, že je světový unikát. Až po její smrti se totiž zjistilo, že při operaci slepého střeva před desítkami let chirurg zjistil, že se orgán nachází na druhé straně těla, než by měl být. On ale v této věci nepodnikal žádné další testy, a Rose o tom nikdy nikomu neřekla.

Související

Velký Blaník (zdroj: Dr. Ivan Rozkošný)

Záhada kolem bájného hradu na hoře Blaník. Podle pověsti tu dřímají rytíři

Pověst o blanických rytířích dřímajících v posvátné hoře, kteří v čele se sv. Václavem přijedou na pomoc české zemi, až jí bude nejhůř, zná snad každý. Zájemci o turistiku si vzpomenou i na místní nejmenší CHKO v České republice, případně rozhlednu na vrcholu Velkého Blaníku. Málo kdo už ovšem zná záhadu blanického hradu, jehož lokalizaci se dodnes věrohodně nepodařilo určit.

Více souvisejících

tajemství záhady lékaři

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy