Výstava dinosauřích koster dorazila do Prahy. Jsou staré 300 milionů let

Praha - Unikátní expozice pravých koster a zkamenělin dinosaurů se otevírá na pražském Výstavišti. K vidění bude přes 50 exponátů starých až 300 milionů let.

Sbírky jsou zapůjčené z moskevského Borisiakova paleontologického institutu ruské akademie věd , jehož více než dvousetčlennému týmu vědců se během letitého výzkumu pravěkých živočichů podařilo z jejich ostatků shromáždit jednu z nejucelenějších kolekcí na světě.

"Paleontologický ústav RAV vlastní mimořádně důležitou sbírku fosílií, která je dobře známa široké odborné veřejnosti. Návštěvník tak bude mít možnost prohlédnout si exempláře, které běžně nejsou k vidění." řekl Tomáš Přikryl z Geologického ústavu Akademie věd ČR.

"Čeští návštěvníci uvidí tuto sbírku navíc v podobě, v jaké byla vytvořena a předvedena zatím pouze ve Švédsku - ve velmi působivé panoramatické prohlídce 360°," představuje blíže Dinosaurium za pořadatele Beyond Entertainment Štěpán Janeček, který se podílel také na realizaci mimořádně úspěšné loňské výstavy Tutanchamon.

Expozice bude doplněna o projekce dokumentárních filmů, které uvedou návštěvníky do historického kontextu či tématicky spjaté filmové snímky pro děti, které se budou promítat v plně vybaveném dětském koutku.

Jedinečnost této výstavy podtrhuje i náročnost její přípravy. "Instalace Dinosauria si vyžádá několik týdnů. Jen sestavení koster, které zahrnují i 6,5 metrů dlouhý skelet tarbosaura, zabere paleontologickému týmu deset dní". doplňuje Janeček.

Expozice bude na pražském Výstavišti v Křižíkově pavilonu E otevřena 14.března a potrvá do 29.června. Vstupenky si můžete zakoupit v síti Ticketpro. K dispozici jsou zvýhodněné lístky jak pro školní skupiny tak rodiny s dětmi.

Související

Více souvisejících

Dinosauři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy