Hrozivá čísla: Za rok zmizelo ze Země 12 milionů hektarů lesa

Loni zmizelo ze zemského povrchu na 12 milionů hektarů lesa, což odpovídá úbytku o rozloze zhruba 30 fotbalových hřišť za minutu. Ačkoliv je to méně než v předchozích dvou letech, stále je to čtvrtý nejvyšší úbytek od roku 2001. Informoval dnes server BBC s odkazem na nevládní organizaci Ústav pro světové zdroje (WRI). Lesy nejvíce ničí požáry, těžba dřeva a rozšiřování zemědělské půdy.

"Je lákavé začít se radovat z toho, že přicházíme již podruhé od roku 2016 o méně lesů," uvedla Frances Seymourová z WRI. "Ale pokud se podíváme na vývoj za posledních 18 let, uvidíme, že celková tendence je stále stoupající. V tomto boji zatím rozhodně nevítězíme," dodala. Loňský úbytek je nižší než v roce 2016 a 2017, kdy zmizelo hodně lesů kvůli požárům.

Zvláště znepokojivý je podle BBC úbytek pralesů, kterých za minulý rok zmizelo 30.000 čtverečních kilometrů, tedy asi tolik, jako je rozloha Belgie. Nejvíce pralesa ztratila Brazílie, ačkoliv tam úbytek poklesl mezi lety 2007 a 2015 o 70 procent.

Obavy ale mají ekologové z nové vlády brazilského ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara, který se úřadu ujal letos v lednu a který už během volební kampaně mimo jiné kritizoval pokuty za poškozování životního prostředí a uvažoval o odstoupení od pařížské dohody o klimatu. Podle expertů oslovených BBC je ale ještě brzy na posouzení vlivu jeho politiky na stav lesů v zemi.

Podle zprávy mizí pralesy stále rychleji v Kongu, Ghaně, Pobřeží slonoviny, Peru, Bolívii i Kolumbii. Právě v Kolumbii se ale úbytek lesů zrychluje od uzavření mírové dohody mezi vládou a skupinou Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) v roce 2016. Oblasti, které byly dříve kvůli působení této gerily nepřístupné, jsou totiž nově otevřené hospodářské činnosti.

Naopak v Indonésii zmizelo o 40 procent méně pralesů než v předchozích letech. Stalo se tak jednak díky menšímu množství požárů a také kvůli politice místní vlády, která pralesy stále více chrání.

Související

Lesy, ilustrační fotografie.

Na zlepšení stavu lesů do roku 2027 půjde 446 milionů Kč, schválila vláda

Na zlepšení životního prostředí v lesích nebo přípravu na změny klimatu a ochranu lesů půjde do roku 2027 jako součást Společné zemědělské politiky EU 446 milionů Kč. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe), podporu dnes schválila vláda. Peníze budou z evropských zdrojů i státního rozpočtu. 
Ilustrační foto

IT specialista se skrývá před Putinovou mobilizací v lese

Když ruský prezident Vladimir Putin ohlásil loni v září částečnou mobilizaci, trvalo to Adamovi Kalininovi (což není jeho pravé jméno) týden, než dospěl k rozhodnutí, že nejlepší, co může udělat, je se přestěhovat do lesa. Specialista v oboru IT byl od začátku proti válce, dostal pokutu a strávil dva týdny ve vazbě za to, že na zeď svého bytového domu vylepil plakát s nápisem "Ne válce". Když tedy Rusko oznámilo, že povolává 300.000 mužů, aby pomohli zvrátit vývoj konfliktu, který prohrávalo, Kalinin nechtěl riskovat, že ho pošlou do první linie zabíjet Ukrajince, píše stanice BBC News na svém webu.

Více souvisejících

lesy Stromy Ekologie

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy