Masakr kvůli ebole: Rozzuření vesničané podřezali úředníky, těla hodili do latríny

Konakry - K naprosto nepochopitelnému zločinu došlo na jihovýchodě Guineji, která je ze všech západoafrických zemí zasažena ebolou nejvíce. Rozlícený dva tam zmasakroval tým úředníků, kteří vedou informační kampaň o zákeřném viru. Podle nejnovějších statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) zabila už ebola nejméně 2630 lidí, nakaženo je dalších nejméně 5357 osob. Epidemie zasáhla hlavně Libérii, Sierru Leone a Guineu, virus se rozšířil i do Senegalu a Nigérie.

"Osm těl bylo nalezeno ve vesnické latríně. Tři měla proříznuté hrdlo," řekl vládní mluvčí Damantang Albert Camara. Šest osob bylo podle něj v souvislosti s případem zatčeno. Incident se odehrál v úterý v obci Wome nedalo města Nzérékoré.

Agentura DPA s odvoláním na nejmenované svědky uvedla, že tři členy informačního týmu vesničané stále ještě zadržují. V delegaci byl podle ní také místní guvernér a manažeři zdravotnických středisek a nemocnic.

Snahy místních úřadů v boji proti ebole značně komplikuje přístup místních obyvatel, mezi nimiž se šíří strach a dezinformace. Podle mnoha z nich je ebola "vynálezem bílých k zabíjení černochů", jsou proto skeptičtí vůči zdravotnickým úřadům a lékařům a důvěřují spíše tradičním léčitelům.

Třídenní zákaz vycházení vyhlásila západoafrická Sierra Leone. Až do neděle mají zdravotničtí pracovníci v rámci kampaně proti šíření této smrtící epidemie chodit od domu k domu, aby obyvatele informovali o nákaze a jejím šíření. Místní úřady si od toho slibují, že objeví případné nakažené osoby a zabrání dalšímu šíření nákazy.

"Musíme omezit svobodu pohybu všech občanů, abychom zabránili přímému osobnímu kontaktu," řekl agentuře DPA vládní mluvčí Abdulai Baratay.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola Guinea (Guinejská republika)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy