Vloží se Egypt do války proti Islámskému státu? Prezident poprvé cosi naznačil

Káhira - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí se ujal moci už v červnu, ale teprve nyní poskytl rozhovor zahraničním médiím. A začal zostra. Je připraven podpořit válku proti Islámskému státu který terorizuje Blízký východ. Znamená to usmíření s USA?

Vojenská operace nemůže být podle Sísího jedinou odpovědí na nynější ofenzivu radikálů. Je podle něj potřeba "komplexní strategie", která by se zabývala kořeny extremismu v celém regionu a nejen hnutím Islámský stát. Dodal, že varoval před hrozbou terorismu v oblasti již před rokem, ostatní tomu ale porozuměli až tehdy, když islamisté ovládli části Iráku.

Jak poznamenala agentura AP, Sísí v rozhovoru označil sám sebe a Egypt za vůdčí síly, které bojují s extremismem. Právě z tohoto důvodů stál za svržením předchozího islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Tento krok nicméně Západ silně kritizoval a výrazně ochladly i vztahy mezi USA a Egyptem.

Egypťané si podle Sísího tehdy uvědomili existenci "politického islámu". Kdyby nezakročili, jejich země by podle něj čelila "občanské válce" a podobnému krveprolití, jako je nyní vidět v Iráku a Sýrii.

Pokud jde o egyptskou pomoc Američany vedené koalici, která bojuje s islamisty, Sísí to nijak neupřesnil. Na dotaz, zda by Egypt mohl poskytnout svůj vzdušný prostor nebo logistickou podporu pro nálety na ozbrojence, jen řekl: "Jsme připraveni k podpoře. Uděláme cokoli, co bude potřeba." Vyloučil ale vyslání pozemních jednotek s tím, že irácká armáda je podle něj dostatečně silná pro boj s radikály a "vyslání pozemních jednotek ze zahraničí není na pořadu dne".

Související

Více souvisejících

Egypt Abd Fattáh Sísí Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 35 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Gruzie senzačně postoupila ze skupiny do osmifinále po výhře nad Portugalci

Čeští fotbalisté by mohli v lecčems Gruzii závidět. Nejen to, jakým fotbalem se nováčci na fotbalovém Euru prezentují, ale také to, že díky tomu dokázali porazit oproti nám Portugalce 2:0 a díky tomu tak navíc postoupit do historického osmifinále. Jihoevropanům vzhledem k jistotě postupu už vlastně o nic nešlo a možná i proto do posledního duelu ve skupině F nastoupili s lehkovážností. Hned po dvou minutách totiž Portugalce Gruzínci šokovali otevřením skóre zásluhou výtečně hrajícího Kvaraccheliji. Gruzínci ve druhé půli zvýšili z penalty a došli si tak k nečekané výhře a stejně tak k nečekanému postupu do osmifinále.

před 1 hodinou

Americký prezident Joe Biden.

Američanům se děje přesně to, co si nepřáli. Jde o vliv v Asii

Spojeným státům se nedaří uplatnit svůj vliv v Asii. Po dlouhou dobu se Američané snažili přenést svou pozornost z Blízkého východu, administrativy jednotlivých prezidentů ale jednaly nekoherentně a Washington to stálo důležité mocenské postavení. Čína je teď na vzestupu a USA s tím nemohou moc dělat. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Na Ukrajině je 10 tisíc naturalizovaných Rusů. Nepřihlásili se sami

Rusové na Ukrajinu vyslali 10 tisíc naturalizovaných občanů, kteří se dobrovolně nepřihlásili do armády. Údajně tam kopou zákopy a staví opevnění. Kremelský režim dlouhodobě nabízí cizincům především ze zaostalejších zemí „výhodné balíčky“, aby položili život jako žoldáci v cizí válce. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Britové za 120 milionů liber od daňových poplatníků do Rwandy přesunuli dva migranty

Drahý britský projekt odklonu nelegálních migrantů do Rwandy se vůbec nevyplatil. Daňoví poplatníci zaplatili přes 100 milionů liber za to, aby úřady do východoafrické země přesunuly dva migranty – nikoliv tisíce, jak bylo v plánu. Premiér Rishi Sunak navíc dává grandiózní předvolební sliby o úspěchu tohoto projektu. Favority na vítězství v červencových volbách jsou ale labouristé, kteří projekt hodlají zrušit.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy