Soud odročil rozsudek nad exprezidentem Mubarakem

Káhira - Trestní soud v Káhiře odročil vynesení rozsudku v procesu s někdejším prezidentem Husním Mubarakem na 29. listopadu. Bývalý vládce Egypta čelí obžalobě z účasti na násilném potlačení protirežimních demonstrací z počátku roku 2011, kdy přišlo o život více než 800 lidí.

Soudce podle agentury Reuters uvedl, že neměl dostatek času na to, aby prostudoval veškerý důkazní materiál, který čítá na 160.000 stran. Šestaosmdesátiletý Mubarak, kterého sužují važné zdravotní problémy, jakoukoliv vinu na smrti demonstrantů odmítá.

Exprezident je ve vězení od dubna 2011. Souzen byl za spoluvinu na smrti stovek demonstrantů za revoluce, která ho začátkem roku 2011 svrhla. Loni za to byl odsouzen k doživotnímu trestu, avšak odvolací soud nařídil obnovení procesu a ten běží od letošního května. Mubarak však ve vazbě není kvůli této kauze, protože v ní už překročil maximální hranici vazebního zadržování, která je v Egyptě dvouletá.

Mubarakovi právníci od počátku o jeho propuštění nepochybovali. Jeden z analytiků řekl v televizi, že teoreticky nic nebrání jeho kandidatuře v příštích prezidentských volbách, protože zatím nebyl z ničeho usvědčen. Mubarakovi, který vládl Egyptu 30 let, je nyní 85 let, dodává web ČT.

Související

Více souvisejících

Egypt Husní Mubarak

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 28 minutami

před 39 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy