Žiletkou a zaživa. Většina vdaných žen v Egyptě má obřízku, trend jde i do Evropy

Káhira – Podle egyptského ministra zdravotnictví Adela Adawyho prošlo asi 92 % vdaných žen v zemi obřízkou. Zákrok jen v menšině případů provedli lékaři a nejčastěji ji dívky podstupují mezi 9 a 12 lety. Obřízka se navíc provádí i ženám v Evropě.

Podle egyptských úřadů prošlo 9 z 10 vdaných žen, kterým teď je mezi 15 a 49 roky obřízkou. V odlehlejších oblastech země je to dokonce až 95 %, uvedl ministr.

Procesem nejčastěji přichází dívky mezi 9 a 12 lety, jen asi třetinu operací ale provádí certifikovaný lékař.

Průzkum také ukázal, že asi 30 % vdaných žen věří, že by tato praxe měla být zakázána, více než polovina vdaných se ale domnívá, že jde o správnou věc, která se prování z náboženských důvodů.

Přestože má Egypt jedny z nejtvrdších postihů za mrzačení ženských pohlavních orgánů na světě a od roku 2008 jde dokonce o trestný čin, v praxi to podle zveřejněných čísel vypadá úplně jinak. Začátkem roku byl egyptský lékař Raslan Fad odsouzen za mrzačení ženských pohlavních orgánů, při kterém dotyčná třináctiletá dívka Sohair el-Batea zemřela, na dva roky.

Tento proces byl sice právníky označován za „triumf žen", přesto ale jsou podle Světové zdravotnické organizace v Africe každoročně obřezány asi 3 miliony dívek.

Skupina Equality Now zabývající se lidskými právy upozorňuje, že jedna ze čtyř žen, které obřízku přežijí, pochází právě z Egypta. Kromě něj jsou obřízky typické pro východní a severovýchodní Afriku, Střední východ a některé asijské země. Podle odhadů na světě aktuálně žije ve 29 zemích asi 125 milionů žen s obřízkou.

Světová zdravotnická organizace pojmem obřízka označuje jakékoliv poškození ženských pohlavních orgánů kvůli nezdravotním důvodům. V praxi pak pojem nejčastěji označuje úmyslné odstranění části nebo celého vnějšího ženského genitálu.

Zákrokem nejčastěji prochází mladé dívky, v některých zemích se provádí už i dětem. Některé kultury považují obřízku jako nutnou věc pro manželství a proměnu dívky v ženu. Další skupiny věří, že pohlavní orgány budou nečisté, pokud nebudou obřezané. Podle některých žena bez obřízky nemůže porodit dítě.

Lékaři ale upozorňují, že zákrok naopak často vede k neplodnosti a zvýšenému riziku porodních komplikací. Ženy při operaci nedostávají anestetika ani antiseptika, samotný zákrok se často provádí nožem, nůžkami, skalpely, žiletkami nebo kousky skla. Obřízka může způsobit vážné krvácení a infekce.

Deník Daily Mali také upozorňuje, že podle odhadů je ročně v Británii provedeno asi 23 tisíc obřízek. Migranti si totiž tento zvyk přináší ze svých rodných států a pokračují v něm i v nové zemi.

Související

Více souvisejících

Egypt Obřízka ženy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy