Boko Haram vyslal atentátnice na sebevražednou misi, zabily devět lidí

Maiduguri (Nigérie) - Sebevražedné atentátnice z Boko Haram spáchaly dnes v Nigérii dva útoky, při kterých zahynulo devět osob. Zraněno bylo 24 lidí.

Atentátnice zaútočily ve městě Maiduguri na severovýchodě země. První odpálila nálože kolem 7:00 místního času (8:00 SELČ) poblíž uprchlického tábora. Svědci viděli vynášet šest těl a také několik zraněných.

Podle člena civilní obrany se atentátnice chtěla dostat do tábora, kde je zhruba 16.000 lidí, kteří uprchli v minulosti před Boko Haram.

Druhá nálož vybuchla zhruba za půl hodiny asi kilometr od místa prvního útoku před čerpací stanicí. Explodovala v tříkolkovém taxi, ve kterém byli minimálně dva lidé.

Celkem byla na obou místech útoku objevena těla devíti lidí plus dvou sebevražedných atentátnic. Do okolních nemocnic bylo převezeno 24 zraněných. Jak poznamenal armádní mluvčí Mustapha Anka, v obou případech byly útočnice zastaveny dřív, než se dostaly na místo určení.

Související

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Skupina Boko Haram se zřejmě šíří napříč Nigérií

Ozbrojenci z islamistické teroristické skupiny Boko Haram získali kontrolu nad řadou vesnic v nigerijském státě Niger. Boko Haram většinou působí spíše na severovýchodě Nigérie. Přítomnost jejích bojovníků v regionu, který je podstatně blíž k hlavnímu městu, lze považovat za znepokojivou. S odkazem na nigerijské úřady o tom informuje agentura Reuters.
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Nigerijským úřadům se vzdalo 6000 radikálů z Boko Haram

Nigerijským úřadům se v minulých dvou týdnech vzdalo 6000 členů radikální islamistické skupiny Boko Haram a jejich příbuzných. Informovala o tom dnes s odvoláním na nigerijskou armádu stanice BBC. Boko Haram začala bojovat v roce 2009 na severu Nigérie s cílem ustavit tam stát spravovaný podle práva šaría.

Více souvisejících

Boko Haram Terorismus v Nigérii Nigérie

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 20 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy