Nesmrtelný Mugabe: Lid a vláda chtějí, abych byl opět prezidentem

Harare - Autokratický prezident Robert Mugabe jepřesvědčený, že lidé i vládní strana chtějí, aby příští rok znovu kandidoval na hlavu státu. V zemi se přitom proti němu konají demonstrace, které nezřídka přerůstají v násilnosti.

"Všude ve straně chtějí, abych ve volbách kandidoval... Většina lidí cítí, že (za mě) není náhrada, následník, který by byl pro ně stejně přijatelný jako já," řekl Mugabe státním médiím.

Z rozhovoru dnes citovala agentura Reuters, plné znění bude zveřejněno v úterý, na kdy připadají Mugabeho 93. narozeniny.

Vládní strana ZANU-PF na konci loňského roku podle očekávání oficiálně potvrdila Mugabeho jako svého kandidáta na funkci hlavy státu v příštích volbách v roce 2018. Mugabe zemi na jihovýchodě Afriky vládne už 36 let a patří mezi nejdéle vládnoucí africké i světové politiky.

Související

Harare, Zimbabwe

Diktátor Mugabe vyháněl bělochy z farem, pozemky jim nyní mají být vráceny

Vláda v africkém Zimbabwe dnes oznámila, že bělošští farmáři, jimž byla v době pozemkové reformy v letech 2000 až 2001 zabavena půda, mohou požádat o její vrácení. V případech, kdy to nebude možné, budou nabídnuty náhradní pozemky. Reformy, při nichž byli běloši vyhnáni ze svých farem, provedla vláda někdejšího prezidenta Roberta Mugabeho, která tak vyvolala velkou ekonomickou krizi.

Více souvisejících

Robert Mugabe zimbabwe

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy