Macron chce pakt s Afrikou proti převáděčům, distancoval se od koloniální éry

Ouagadougou - Francouzský prezident Emmanuel Macron zahájil třídenní cestu po západní Africe. Ve svém projevu na univerzitě v metropoli Burkiny Faso dnes řekl, že navrhne vytvoření africko-evropské iniciativy k potírání pašeráků lidí z Afriky.

V listopadu se objevily zprávy, podle nichž jsou afričtí uprchlíci v Libyi prodáváni jako otroci. Macron to už v minulosti označil za zločin proti lidskosti a dnes to zopakoval.

V Ouagadougou řekl, že chce, aby vznikla africko-evropská iniciativa, která bude potírat činnost převáděčů. Požádá také evropské politiky, aby pomohli s evakuací Afričanů, kteří uvázli v Libyi a dostali se do nebezpečí. "Navrhnu, aby Afrika a Evropa těmto lidem pomohly," řekl francouzský prezident.

K otázce boje proti islámským radikálům Macron řekl, že jednotka, kterou proti nim sestavuje pět západoafrických zemí, se formuje příliš pomalu. Má v ní být až 5000 vojáků z Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigeru. "Nepostupuje to dostatečně rychle. Tuto válku je třeba vyhrát co nejdříve," řekl Macron.

Na silnici vedoucí k univerzitě dnes lidé postavili barikády a zapálili pneumatiky. Protestovali proti "zneužívání Afriky Západem".

Ve svém projevu se Macron snažil od koloniální doby distancovat. "Patřím ke generaci, která nehodlá Afričanům říkat, co mají dělat. Patřím k těm, kteří považují vítězství Nelsona Mandely, za jednu z největších událostí. Nesouhlasím s těmi, pro něž je Afrika kontinentem krizí a bídy," řekl prezident před asi 800 studenty.

Související

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Emmanuel Macron Burkina Faso uprchlíci Libye afrika otroctví Francie Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy