Vtip, či diplomatická ostuda? Macronova narážka na afrického vůdce vzbudila polemiku

Paříž - Návštěva francouzského prezidenta v Africe vzbudila i negativní ohlas. Emmanuel Macron dostal během diskuse se studenty otázku týkající se poruch klimatizace na univerzitě. Jeho odpověď prý byla faux pas.

"Mluvíte se mnou jako s koloniální mocností! Já se elektřinou zabývat nebudu, to je práce prezidenta Burkiny Faso," odpověděl. Hlava této africké země Roch Marc Christian Kaboré se poté zvedla a na chvíli opustila sál. "Asi už šel opravit klimatizaci," dodal Macron.

Podle některých kritiků se Macron dopustil diplomatického faux pas. Šéf Elysejského paláce ale ve středu večer debatu označil za směšnou a řekl, že "by bylo podivné, kdyby si člověk nemohl dělat legraci z afrického vůdce" a že obdobně žertuje se všemi státníky.

Některá francouzská média spekulovala, že odchod šéfa státu uprostřed vystoupení druhého státníka nebývá běžný a že se Kaboré patrně urazil. Poradce burkinafaského prezidenta ale poté ujišťoval, že Kaboré si pouze potřebovat odskočit na toaletu.

Související

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie Burkina Faso

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy