Islamisté z Boko Haram zneužili Vánoce k útokům, mezi lidmi propukla panika

Abuja - Boko Haram si ke svým výpadům často vybírá křesťanské, ale také muslimské svátky. Islamisté se v pondělí pokusili proniknout do správní metropole nigerijského státu Borno na severovýchodě země, armáda však jejich útok odrazila.

Útok na Maiduguri vyvolal paniku a obyvatelé z místa boje utekli. Radikálové na místo přijeli v několika vozech, se kterými se pokusili překonat kontrolní post. Boje v oblasti trvaly více než hodinu a radikály zahnaly na útěk až přivolané posily z centra města. Úřady z Maiduguri se o počtu obětí nezmiňují.

Radikálové rovněž v pondělí napadli také vojenské kontrolní stanoviště na silnici spojující Borno se sousedním státem Yobe, vojáci útok zastavili a deset útočníků zabili.

Boje s Boko Haram si za posledních osm let vyžádal na 20.000 obětí a před boji uprchlo 2,6 milionu lidí. Před týdnem nigerijská vláda slíbila, že z ropného fondu uvolní miliardu dolarů, aby tažení proti islamistům podpořila.

Související

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Skupina Boko Haram se zřejmě šíří napříč Nigérií

Ozbrojenci z islamistické teroristické skupiny Boko Haram získali kontrolu nad řadou vesnic v nigerijském státě Niger. Boko Haram většinou působí spíše na severovýchodě Nigérie. Přítomnost jejích bojovníků v regionu, který je podstatně blíž k hlavnímu městu, lze považovat za znepokojivou. S odkazem na nigerijské úřady o tom informuje agentura Reuters.
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Nigerijským úřadům se vzdalo 6000 radikálů z Boko Haram

Nigerijským úřadům se v minulých dvou týdnech vzdalo 6000 členů radikální islamistické skupiny Boko Haram a jejich příbuzných. Informovala o tom dnes s odvoláním na nigerijskou armádu stanice BBC. Boko Haram začala bojovat v roce 2009 na severu Nigérie s cílem ustavit tam stát spravovaný podle práva šaría.

Více souvisejících

Boko Haram Nigérie Terorismus v Nigérii

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy