Boje v Jižním Súdánu mohou zničit celou generaci, většina dětí ani nechodí do školy, varuje OSN

Juba - Agentura Reuters s odvoláním na dnešní sdělení Dětského fondu OSN (UNICEF) informuje o problémech v Jižním Súdánu. Až 70 procent dětí v boji zmítané zemi nechodí do školy a mnohé z nich i hladoví. Jižní Súdán, který má vysoký podíl mladých lidí, tak po skončení konfliktu může přijít o celou generaci, jež by mohla pomoci s poválečnou obnovou. 

Zástupkyně UNICEF Henrietta Foreová navštívila města na severu země, kde mnoho dětí trpí hladem. V nadcházejících měsících podle ní situaci výrazně zhorší sucho, v jehož důsledku může přijít o život dalších 250.000 dětí.

„Do školy nechodí 70 procent dětí, což je největší procento na světě. Je tam až příliš mnoho násilí," řekla Foreová. „Pokud nepomůžeme... hrozí, že přijdeme o celou generaci, což by bylo pro Jižní Súdán tragické, protože bez mladých nebude poválečná rekonstrukce možná," dodala.

Občanská válka v Jižním Súdánu začala v roce 2013 po rozchodu prezidenta Kiira a viceprezidenta Rieka Machara, postupně se však do bojů zapojily další strany, a konflikt je tak velmi nepřehledný. Zahraniční média poukazují na to, že jihosúdánské obyvatelstvo je rozděleno především podle etnického klíče a i hlavní dva aktéři války pocházejí z jiných etnických skupin.

Jihosúdánská ekonomika, která byla závislá na vývozu ropy, je v důsledky války citelně oslabena. Zemědělství v důsledku konfliktu rovněž utrpělo a v některých případech zůstaly opuštěny celé vesnice a přilehlá pole, kde se dříve pěstovaly obilniny.

Od začátku konfliktu přišlo o život nejméně 95 humanitárních pracovníků, což Jižní Súdán řadí mezi nejnebezpečnější státy pro zaměstnance humanitárních organizací na světě. Ve válce přišlo o život několik desítek tisíc lidí, v částech země panuje hladomor a zhruba dva miliony lidí z Jižního Súdánu uprchly.

Související

Papež František

Papež František se v Jižním Súdánu setkal s vysídlenými dětmi

Papež František se dnes v Jižním Súdánu setkal s tamními dětmi vysídlenými kvůli ozbrojeným konfliktům. V jihosúdánské metropoli Jubě se k němu připojili nejvyšší duchovní anglikánské církve, arcibiskup Justin Welby, a vysoký představitel Skotské církve Iain Greenshields. Dětem, které papeži vyprávěli o svých nesnadných životech, František řekl, že lepší budoucnost vybudují tak, že etnickou nenávist nahradí odpuštěním. Informovala o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

Jižní Súdán UNICEF OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy