Padne jihoafrický prezident Zuma? Množství skandálů je už neúnosné

Pretoria - Jihoafrický prezident Jacob Zuma čelí od vládní strany Africký národní kongres (ANC) stále většímu tlaku, aby odstoupil. Hlavu státu provází řada korupčních skandálů. Nejvážnější z nich se týká renovace jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny.

Straničtí představitelé se dnes chtějí sejít k mimořádnému zasedání, aby se o situaci v zemi poradili, napsala BBC. Zuma se stranickými činiteli vyjednával také v neděli a podle jihoafrických médií odmítl z funkce odejít.

Někdejší člen ANC Julius Malema, který stojí v čele opozice, na twitteru napsal, že Zuma svým spolustraníkům řekl, že ho budou muset sesadit, pokud ho jako prezidenta nechtějí, neboť on rezignovat nehodlá. ANC loni v prosinci do svého vedení místo Zumy zvolil viceprezidenta Cyrila Ramaphosu.

Ke skandálům kromě renovace soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny patří také obvinění z přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní.

Ústavní soud na konci roku 2017 pokáral parlament za to, že dosud hlavu státu nepohnal k odpovědnosti. Zumův prezidentský mandát skončí v roce 2019. Mnozí analytici ale předpokládají, že ANC, který má v parlamentu většinu, se prezidenta rozhodne sesadit. Podle ústavy tak může učinit procesem impeachmentu, nebo formálním vyslovením nedůvěry.

Související

Zuma, Jacob

Exprezident JAR Zuma se vydal policii, zřejmě nastoupí k výkonu trestu

Bývalý prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma se ve středu vydal úřadům a rozhodl se tak nastoupit k výkonu 15měsíčního trestu vězení, ke kterému jej na konci června odsoudil ústavní soud za pohrdání justicí. Podle ministerstva spravedlnosti bude exprezident mít nárok na podmínečné propuštění po zhruba čtyřech měsících, píše agentura Reuters.

Více souvisejících

Jacob Zuma jihoafrická republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy