Kleptokracie v JAR? Syn exprezidenta Zumy byl obviněn z korupce

Johannesburg - Syn bývalého jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy byl obviněn z korupce. Soud ho propustil na kauci 100.000 randů (163.000 Kč) a proces byl odročen na 24. ledna příštího roku.

Duduzane Zuma (33) přiletěl do Jihoafrické republiky minulý týden z Dubaje, kde žije, kvůli pohřbu svého 25letého bratra. Obvinění se zakládá na tom, že se v roce 2016 údajně pokusil podplatit bývalého zástupce ministra financí Mcebisiho Jonase.

Jonas uvedl, že na schůzce, kterou Duduzane Zuma domluvil, mu Adžaj Gupta z indické obchodnické rodiny nabídl 45 milionů dolarů (990 milionů Kč), pokud přijme post ministra financí, napsal americký list The New York Times. Prezident Zuma krátce poté, v prosinci 2016, odvolal ministra financí Nhlanhlu Neneho, což se neblaze projevilo na burzovních trzích. Exprezidentův syn potvrdil, že se schůzky zúčastnil, ale odmítl tvrzení o úplatku.

Rodina Guptů hraje ústřední roli v obviněních, že se za devítiletého působení Jacoba Zumy ve funkci prezidenta z JAR stala kleptokracie. Zumův syn působil jako spojka mezi hlavou státu a rodinou Guptů. Za tři roky od nástupu svého otce do úřadu stanul v čele jedenácti společností této indické rodiny. Guptové mu také pořídili jeho nynější luxusní rezidenci v Dubaji.

Jacoba Zumu ve funkci nahradil viceprezident a předseda vládní strany Africký národní kongres (ANC) Cyril Ramaphosa.

Související

Zuma, Jacob

Exprezident JAR Zuma se vydal policii, zřejmě nastoupí k výkonu trestu

Bývalý prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma se ve středu vydal úřadům a rozhodl se tak nastoupit k výkonu 15měsíčního trestu vězení, ke kterému jej na konci června odsoudil ústavní soud za pohrdání justicí. Podle ministerstva spravedlnosti bude exprezident mít nárok na podmínečné propuštění po zhruba čtyřech měsících, píše agentura Reuters.

Více souvisejících

Jacob Zuma Duduzane Zuma jihoafrická republika Korupce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy