Svržený Mugabe před volbami útočí na svou stranu, podpořil opozici

Harare - Zimbabwe bude v pondělí volit hlavu. Loni svržený prezident Robert Mugabe (94) dnes oznámil, že nepodpoří kandidáta své domovské vládnoucí strany ZANU-PF.

Mugabeho vystoupení před novináři v předvečer voleb bylo velice nečekané. Několikrát zaútočil na lidi, kteří ho podle něj ilegálně sesadili z prezidentského křesla. Mezi ně počítá i svého nástupce, prozatímního prezidenta Emmersona Mnangagwu.

"Nemůžu hlasovat pro ty, kteří mě trýznili. Nemůžu hlasovat pro ZANU-PF," sdělil Mugabe. Žádného z Mnangagwových protikandidátů přímo nepodpořil, jmenovitě však zmínil hlavního opozičního lídra Nelsona Chamisu a popřál mu hodně štěstí.

O post prezidenta se uchází přes 20 kandidátů. Největšími favority jsou Mnangagwa a Chamisa. Pokud žádný z kandidátů nezíská přes polovinu všech platných hlasů, uskuteční se 8. září druhé kolo.

Související

Harare, Zimbabwe

Diktátor Mugabe vyháněl bělochy z farem, pozemky jim nyní mají být vráceny

Vláda v africkém Zimbabwe dnes oznámila, že bělošští farmáři, jimž byla v době pozemkové reformy v letech 2000 až 2001 zabavena půda, mohou požádat o její vrácení. V případech, kdy to nebude možné, budou nabídnuty náhradní pozemky. Reformy, při nichž byli běloši vyhnáni ze svých farem, provedla vláda někdejšího prezidenta Roberta Mugabeho, která tak vyvolala velkou ekonomickou krizi.

Více souvisejících

Robert Mugabe zimbabwe Emmerson Mnangagwa

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy