Ozbrojenci přepadli státní ropnou firmu v Libyi. Čtyři mrtví, zaměstnanci skákali z oken

Tripolis - Nejméně čtyři lidé zahynuli při dnešním útoku na centrálu libyjské státní ropné společnosti NOC v Tripolisu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje, podle nichž jsou mezi mrtvými dva zaměstnanci a dva ozbrojenci. Příslušníkům bezpečnostních složek se podařilo získat kontrolu nad budovou a jejich operace skončila, uvedl Reuters.

Do budovy podle zaměstnanců společnosti citovaných agenturou vtrhli nejméně tři muži, kteří začali střílet a zevnitř se ozývaly exploze. Podle sil loajálních tripoliské vládě nejméně jednoho z útočníků roztrhala na kusy výbušnina, kterou odpálil. Některé zaměstnance poranilo sklo z oken roztříštěných palbou.

Lidé prchající před útočníky skákali z oken, která ve snaze pomoci rozbíjeli příslušníci bezpečnostních složek. Šéf společnosti, který unikl útoku nezraněn, v libyjské televizi hovořil o tom, že mezi zaměstnanci jsou vedle mrtvých i zranění, z toho někteří ve vážném stavu.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle libyjského ministerstva vnitra ale počáteční zjištění naznačují, že ozbrojenci patřili k samozvanému Islámskému státu (IS). Tato radikální organizace v minulosti v Tripolisu i dalších libyjských městech podnikla útoky.

Metropole Libye byla na přelomu srpna a září dějištěm bojů ozbrojených skupin, při nichž zahynulo nejméně 50 lidí. Znepřátelené strany se minulý týden dohodly na příměří, detaily úmluvy ani způsob zajištění jejího praktického dodržování však nejsou známy.

Libye se od svržení dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z rozvratu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Vláda v Tripolisu má sice podporu OSN, je ale slabá a jen s problémy se brání vlivu ozbrojených skupin. Nelegitimní vládu na východě země navíc kabinet v Tripolisu neuznává.

Státní ropná společnost a centrální banka se sídlem v Tripolisu jsou jedněmi z mála státních institucí, které v této severoafrické zemi po letech chaosu stále fungují. Ozbrojené skupiny pravidelně blokují ropná pole ve snaze vynutit si ústupky, sídlo státní firmy NOC se ale doposud jejich terčem nestalo.

Vývoz ropy je hlavním motorem libyjské ekonomiky. Útoky a blokády zařízení výkonnost ropného sektoru v posledních letech zbrzdily, loni ale byla produkce částečně obnovena a vyšplhala se na milion barelů denně.

Související

Více souvisejících

Libye NOC (Lybia National Oil Corporation) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 15 minutami

před 39 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy