Faux-pas v Africe: Trumpová měla na hlavě symbol kolonialismu, lidé jsou pobouřeni

Melania Trumpová dnes v Egyptě, kde zakončila pětidenní cestu do Afriky, hájila svého manžela amerického prezidenta Donalda Trumpa a popřela, že by měl negativní vztah k africkým zemím. Během své první velké zahraniční cesty bez manžela v roli americké první dámy navštívila také Malawi, Ghanu a Keňu. Bývalá modelka Trumpová též vyzvala veřejnost, aby věnovala menší pozornost tomu, co má na sobě.

Trumpová se totiž během páteční návštěvy Keni stala terčem kritiky kvůli klobouku, jímž se chránila před sluncem při návštěvě sloního sirotčince. Její bílá tropická helma mnohým uživatelům sociálních sítí připomněla výbavu někdejších kolonizátorů afrického kontinentu, napsala agentura DPA.

"Neexistuje známější symbol éry kolonialismu v Africe než tropická helma," napsal jeden z uživatelů sociálních sítí. "To, že ho americká první dáma nosí v roce 2018, je ošklivé faux-pas," dodal. Docent Ken Opalo, který pochází z Keni a působí na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu sarkasticky poznamenal, že se Trumpová rozhodla pro "koloniální eleganci".

Během návštěvy organizace pro záchranu slůňat měla Trumpová na sobě černé kozačky, úzké béžové kalhoty, bílou košili a spornou tropickou helmu. Nejde o první případ, kdy první dáma USA s výběrem oblečení "sáhla vedle". V červnu si na cestu do texaského centra, kde jsou internovány děti odebrané přistěhovalcům bez dokladů, oblékla bundu s nápisem "Je mi to úplně jedno, a vám?".

Trumpová při cestě do Nairobského národního parku krmila z láhve slůňata, ale prohlížela si i popel ze slonoviny. Tu zaměstnanci organizace pálí, aby zabránili obchodování s ní. Internetový portál Huffingtonpost napsal, že zatímco Trumpová nad hromadou popela ukazovala, jak je dojatá, je to jen několik měsíců, co administrativa jejího manžela v tichosti zrušila zákaz dovozu slonoviny a dalších částí těl slonů do Spojených států. Zákaz vydal Barack Obama, předchůdce Donalda Trumpa v Bílém domě.

V Egyptě se dnes Trumová setkala s prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a jeho manželkou, z prezidentského paláce zamířila na návštěvu egyptských pyramid. Nedaleko Velké sfingy v Gíze pak prohlásila, že smyslem její cesty bylo ukázat, že Amerika se zajímá o okolní svět. Komentovala rovněž Trumpovu velkou zálibu v psaní zpráv na sociální síť Twitter. "Ne vždy s jeho tweety souhlasím a říkám mu to. Někdy mě poslechne, někdy ne," dodala.

Trumpová dnes také vyvracela zprávy, že by manžel hovořil negativně o afrických zemích. Během její návštěvy Afriky prý nikdo toto téma nezmínil. Podle agentury AP ale Trumpová v metropoli Malawi míjela na ulici plakát "Welcome to Malawi. #NOTASHITHOLE!" (Vítejte v Malawi. Není to zapadákov!). Tento termín údajně použil Trump letos na schůzce se zákonodárci v Bílém domě v souvislosti s migranty ze zemí Afriky či Střední Ameriky.

Související

Melania Trumpová (foto: Toglenn)

Melania Trumpová se ve videu rozloučila s rolí první dámy

Melania Trumpová se krátce před koncem prezidentského mandátu svého chotě rozloučila s Američany a shrnula své působení první dámy. Ve videu Američany vyzvala, aby se věnovali svým vášním a pamatovali si, že násilí není nikdy řešením. V proslovu se první dáma zmínila o svém manželovi pouze jednou, upozornila dnes agentura AFP.

Více souvisejících

Melania Trumpová Keňa afrika

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy