Krvavé střety muslimů s křesťany: Boje středoafrických milic si vyžádaly 37 mrtvých

Sedmatřicet mrtvých bylo dnes nalezeno ve středoafrickém městě Alindao, kde se ve čtvrtek střetly ozbrojené milice. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na interní zprávu OSN. Ve městě spolu bojovaly převážně křesťanské milice Anti-balaka s Unií pro mír ve Středoafrické republice (SAR), která je frakcí muslimské povstalecké skupiny Séléka.

"Ve čtvrtek ráno (milice) Anti-balaka zabily osoby muslimského vyznání. O hodinu později zaútočila UPC na uprchlický tábor," řekl AFP mluvčí mírové mise OSN v SAR. V bojích zemřel i jeden kněz a další se pohřešuje. Místní kostel a uprchlický tábor byly vypáleny.

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly. OSN do země zmítané násilnostmi a rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou v roce 2014 vyslala mírovou misi MINUSCA.

Jednotlivé ozbrojené skupiny mezi sebou v této subsaharské zemi se 4,5 milionu obyvatel bojují i o kontrolu nad přírodními zdroji. Třebaže SAR bývá řazena mezi nejchudší země světa, je bohatá na naleziště diamantů, zlata či uranu.

Související

Wagnerova skupina v Rostově na Donu (24. června 2023).

Wagnerovci v Africe zůstávají. Kreml by je nezvládl nahradit, říkají analytici

Představitelé ruského ministerstva zahraničí několik hodin po ukončení vzpoury šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina telefonovali do Středoafrické republiky, aby ujistili prezidenta Faustina-Archangea Touadéra o pokračování nasazení tisíců bojovníků v jeho zemi. Pro Kreml by totiž mohlo být velmi náročné nahradit přítomnost Wagnerovy skupiny, která tamní prostředí už zná a má důležité kontakty. 

Více souvisejících

Středoafrická republika Násilí

Aktuálně se děje

před 18 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy