Vlna zatýkání v Keni: V souvislosti s útokem v Nairobi zadržely úřady 11 lidí

Keňské úřady zatkly v souvislosti s vyšetřováním úterního útoku hnutí Šabáb na hotelový komplex v Nairobi už 11 lidí. Podle keňského ministra se oproti obdobnému útoku na nákupní centrum z roku 2013 reakce policejních složek zlepšila. Islamisté ale nynějším útokem ukázali, že přes tlak Spojených států a některých afrických zemí jsou stále schopni zasazovat nepříteli citelné údery, informovala dnes agentura AP.

Policie dnes zatkla devět osob v souvislosti s útokem na luxusní hotel DusitD2, dva lidé byli vzati do vazby již ve středu. Podezřelí "jsou vyslýcháni ohledně své specifické role při teroristickém útoku", řekl nejmenovaný policejní důstojník.

Útok islamistů si vyžádal životy 20 civilistů, jednoho policisty a pěti útočníků. Dalších 28 lidí bylo se zraněními převezeno do nemocnice. Podle Červeného kříže bylo mezitím nalezeno všech 100 dříve pohřešovaných osob. Keňští pyrotechnici dnes objevili a bezpečně zneškodnili nálož, kterou na místě zanechali útočníci.

Před soudem se dnes objevil kanadský občan Guleid Abdihakim a další čtyři osoby podezřelé z napomáhání atentátníkům při provedení útoku. Vyšetřováni jsou v souvislosti s terorismem. Podle AP na ně soudce uvalil 30denní vazbu. Mezi údajnými komplici jsou i dva taxikáři a agent mobilní peněžní služby. Prokuratura uvedla, že pronásleduje i další podezřelé v Keni i mimo ni.

"Vyšetřování této záležitosti je spletité a mezinárodní, a bude proto potřeba dostatek času a zdrojů k rozkrytí celého zločineckého syndikátu," řekl šéf prokurátorů Noordin Haji. Dodal, že ustavil tým prokurátorů, kteří mají zajistit, že vyšetřování bude "úzkostlivě pečlivé a co nejrychlejší".

Keňská vláda uvedla, že rychlou policejní reakci na útok umožnila řada opatření přijatých po podobném útoku na nákupní centrum Westgate Mall v roce 2013, při němž zahynulo 67 lidí. Policii tehdy trvalo celé hodiny, než byla schopna proti útočníkům zakročit, oficiální informace byly podávány zřídka a navzájem si protiřečily. Oproti situaci před více než pěti lety byl nynější útok "daleko lépe zvládnutý", řekl ministr informací Joseph Mucheru. "Rychlost, reakce a ukončení této události byly svižnou záležitostí."

Podle keňského deníku The Standard však stále není jasné, jak se útočníkům podařilo nepozorovaně propašovat svou výzbroj přes četné silniční kontroly až na místo činu.

Podle agentury AP hnutí Šabáb ukázalo, že navzdory obrovskému tlaku Spojených států i armád Somálska a Africké unie je stále schopno zasadit nepříteli tvrdý úder a pomstít se Keni za to, že do Somálska vyslala svá vojska, která proti němu bojují. Nynější útok v keňském hlavním městě měl rovněž způsobit co největší škody pro image Keni coby stabilní a bezpečné země pro turisty. Cestovní ruch je pro zemi významným zdrojem příjmů.

Související

Mogadišo

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele teroristické skupiny Šabáb

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele islamistické teroristické skupiny Šabáb Abdullahiho Nadira, a to při operaci provedené ve spolupráci s mezinárodními partnery. O sobotní operaci v neděli informovala somálská vláda, uvedla dnes agentura Reuters. Ve středním Somálsku dnes při dvou pumových útocích zahynulo podle somálské státní tiskové agentury nejméně 20 lidí.

Více souvisejících

Al-Šabáb Keňa Teroristické útoky v Keni Islamistické hnutí Šabáb Nairobi Terorismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy