V Súdánu teče krev: Policie a vojáci střílejí do demonstrantů, počet obětí stoupá

Súdánské bezpečnostní složky se dnes střelbou znovu pokoušely rozehnat tisíce lidí, kteří se v centru metropole Chartúm účastní protivládního protestu vsedě a žádají demisi prezidenta Umara Bašíra. Nejméně sedm lidí zemřelo, uvedla agentura AP s odvoláním na protestující. Od víkendu, kdy tato manifestace začala, tak přišlo o život už nejméně 15 lidí, včetně dvou vojáků.

Protivládní protesty vypukly v Súdánu loni v prosinci původně proti zdražení paliva a potravin, posléze začali demonstranti požadovat odstoupení prezidenta Bašíra, který zemi vládne už 30 let. Ten ale odstoupit odmítá.

Napětí se vystupňovalo v neděli, kdy se demonstranti shromáždili u areálu, v němž v centru Chartúmu sídlí ministerstvo obrany, prezident a bezpečnostní složky, a utábořili se tam. Zpravodajský server BBC dříve napsal, že demonstrace jsou nyní největší od počátku protestů. Poprvé se k nim připojila i skupina prominentních opozičních vůdců.

On third night of sit-in at army headquarters in Khartoum, #Sudan, initial reporting of 5 killed including 2 soldiers and 100 wounded as security forces attempted to disperse protesters and 2 army units fought them off pic.twitter.com/Dzdf89Kbwg

— Isma'il Kushkush (@ikushkush) 9. dubna 2019

Agentura AP si všímá rozporů, které zřejmě vznikají mezi súdánskými bezpečnostními složkami. Na záznamu, jenž se šíří na sociálních sítích, se súdánští vojáci snaží ochránit demonstranty před policií a přislušníky tajných služeb a brání i vstup do jejich tábora před areálem. Na videu jsou slyšet výstřely a je vidět, jak se lidé ukrývají před palbou policie.

Podle svědka citovaného agenturou Reuters se dnes policisté pokoušeli proniknout do části, kde se lidé utábořili, dodávkami. Vojáci však snahám vyklidit prostor zabránili. Před ministerstvem obrany je nyní podle odhadů svědků zhruba 3000 lidí. Desítky demonstrantů dnes také zablokovaly dopravu na hlavní silnici v centru Chartúmu nedaleko ministerstva.

Od počátku protestů přišlo podle súdánských úřadů o život 39 lidí, včetně tří členů bezpečnostních složek. Podle aktivistů za lidská práva si však násilí vyžádalo více než 60 mrtvých.

Související

Více souvisejících

Súdán Umar Bašír

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy