Krize v Súdánu pokračuje: Armáda slíbila civilní vládu, opozici to nestačí

Vojenská rada, která minulý týden v Súdánu po svržení dlouholeté hlavy státu Umara Bašíra převzala moc, jmenuje civilního premiéra a vládu, ale ne prezidenta. S odvoláním na armádního mluvčího to uvedla agentura AP. Protestující opozici ale tento krok neuspokojil - požaduje plné předání moci. Armáda se dnes podle agentury DPA neúspěšně pokusila odstranit části protestní blokády před centrálou ozbrojených sil. Africká unie pohrozila Súdánu zrušením členství, pokud generálové do 15 dnů nepředají moc civilní vládě.

Mluvčí armády Šamseldin Kibaši v projevu přenášeném súdánskou televizí v noci na dnešek vyzval opozici, aby vybrala nového premiéra. Prohlášení přišlo po druhém dnu vyjednávání armádních špiček s organizátory několik měsíců trvajících protestů, které vedly k pádu Bašírova režimu.

Tisíce Súdánců však pokračují v protestu, při němž od soboty okupují prostranství před sídlem armády a požadují "okamžitý a bezpodmínečný" přechod k plně civilní vládě s mandátem na čtyři roky.

We won't go back, till #SouthSudan is back.. One of the most beautiful videos of the revolution, it brought such joy yet broke my heart... No matter what we will always remain brothers and sisters..We love you ❣#SudanUprising #Sudan#اعتصام_القياده_العامه#لم_تسقط_بعد pic.twitter.com/hYfpNReTGB

— Amna Abugrga (@aabugrga) 14. dubna 2019

Opoziční politické strany a spolky ve společném prohlášení vydaném v neděli uvedly, že zůstanou v ulicích, dokud jejich požadavky nebudou splněny. Předání vlády do rukou civilistů označily za "první krok k pádu režimu".

Armádní představitelé slíbili, že proti demonstrantům nezasáhnou, podle DPA ale dnes armáda učinila neúspěšný pokus odstranit části blokády tvořené sedícími protestujícími před centrálou ozbrojených sil v Chartúmu. Organizátoři protestů z odborového svazu SPA vyzvali své příznivce, aby blokádu ještě posílili, a bránili tak "vymoženosti" revoluce.

Večer zástupci SPA dál vystupňovali tlak na vůdce armády a podle agentury Reuters předložili seznam požadavků ohledně hlubších a rychlejších změn. Pokud nebudou tyto požadavky splněny, protesty se budou ještě stupňovat a skupina se nezapojí do příští přechodné vlády, řekl agentuře Reuters jeden ze zástupců SPA.

Vojenská rada dnes zároveň nechala pozatýkat bývalé členy súdánského vládního kabinetu, čímž částečně vyšla vstříc požadavkům opozice, která žádá potrestání čelných představitelů Bašírova režimu a zmrazení jejich majetku. Oznámila také reorganizaci tajné služby, do jejíhož čela dosadila nového člověka.

Radu jmenovala armáda po čtvrtečním puči proti 30 let vládnoucímu prezidentovi Bašírovi, jehož umístila do domácího vězení v metropoli Chártúmu do doby, než stane před soudem. Fungovat by měla do voleb, které se podle představ armádních pučistů budou konat nejdéle za dva roky. Demonstranti se však obávají, že vojáci se budou chtít u moci udržet déle a budou pokračovat v Bašírově autoritativním způsobu vládnutí.

Mezitím narůstá i mezinárodní tlak na urychlené vytvoření přechodné vlády. Britský velvyslanec v Súdánu Irfan Siddiq dnes po setkání s jedním z generálů prohlásil, že nejvyšší prioritou je nenásilí. Také Británie požaduje urychlené vytvoření civilní přechodné vlády transparentním způsobem, zdůraznil Siddiq na twitteru. Generálové podle súdánské agentury Sunda vedou rozhovory například i s velvyslancem EU Jean-Michelem Dumondem.

Africká unie (AU) dnes vyzvala vedení súdánské armády k předání moci civilní vládě do 15 dní, jinak zemi až do obnovení ústavního pořádku pozastaví členství, prohlásila bezpečnostní rada AU. Cílem musí být podle AU co nejrychlejší konání svobodných, spravedlivých a transparentních voleb.

Související

Více souvisejících

Súdán Umar Bašír

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy