V Alžírsku se hroutí mocenský systém, vlivný bratr exprezidenta Butefliky zatčen

Alžírská policie v sobotu zatkla bratra a poradce bývalého prezidenta Abdal Azíze Butefliky a dva bývalé velitele tajných služeb. Všichni tři byli předvedeni k výslechu. Podle alžírských médií může zadržení souviset s kritikou, kterou na adresu těchto tří lidí vznesl vrchní velitel generálního štábu armády Ahmad Káis Sálah. Prezidentův bratr Saíd Buteflika je považován za jednoho z nejvlivnějších lidí v zemi a je podezírán, že po bratrově onemocnění zneužíval svých pravomocí. Přesný důvod zatčení ale není znám.

Abdal Azíz Buteflika (82) rezignoval v dubnu po mnohatýdenních demonstracích. Alžířané je začali organizovat, když Buteflika oznámil, že hodlá kandidovat v dubnových prezidentských volbách a obhájit pátý mandát. Abdal Azíz Buteflika je ale těžce nemocen a prodělal mrtvici.

Alžírský server ObservAlgérie napsal, že bývalý prezident a jeho rodina odjeli minulý týden v tichosti do Spojených arabských emirátů. Abdal Azíz Buteflika tam v 80. letech pracoval jako poradce.

#Algeria protests: Police ‘arrest Bouteflika’s brother’: https://t.co/tBYvurjrZl #wjn #crimenews #justicenews

— World Justice News (@WrldJusticeNews) 5. května 2019

Saíd Buteflika působil jako prezidentův poradce více než deset let a od roku 2013, kdy jeho starší bratr prodělal mrtvici, měl podle médií rozhodující vliv na dění v zemi. Jeho zadržení si vyžádaly protesty, které pokračují i po prezidentově odstoupení.

Alžířané chtějí výměnu celého mocenského aparátu a zbavit se všech, kdo byli s bývalým režimem spojeni. "Saídovo zatčení je vrcholem demontáže Buteflikova mocenského systému," napsala s odkazem na nejmenovaný diplomatický zdroj agentura Reuters.

Alžířané protestují pravidelně v pátek a pokračovali v tom i tento týden. Požadují odvolání prozatímního prezidenta Abdal Kádira bin Sálaha, který má úřad zastávat do voleb, jež se mají konat v červenci. Demonstranti chtějí dosáhnout rovněž odvolání premiéra Núreddína Bedúího.

Související

Více souvisejících

Saíd Buteflika Abdal Azíz Buteflika Alžírsko

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy