Jatka v Chartúmu: Súdánská armáda brutálně rozehnala protest, lidé stavěli barikády

Súdánské bezpečnostní složky v metropoli Chartúmu rozehnaly pokojný protest proti vládě vojenské junty, z místa přitom byla slyšet střelba z těžkých zbraní. Armáda má nyní pod kontrolou téměř celé prostranství, na němž se protest konal. S odvoláním na svědky o tom informovaly arabské televizní stanice a agentura Reuters, podle níž teď tisíce Súdánců stavějí v ulicích barikády. Vůdci protestu uvedli, že při razii, která začala v noci na dnešek, bylo 13 lidí zabito a nejméně 200 dalších utrpělo zranění. Opozice v reakci na krvavý zásah přerušila s armádou politický dialog.

Tisíce civilistů byly před budovou ministerstva obrany shromážděny od začátku dubna. Po dočasném vojenském vedení země, které nahradilo svrženého prezidenta Umara Bašíra, žádají rychlý přechod k civilní vládě.

Jeden z demonstrantů agentuře AP řekl, že mnoho vojáků dnes obklíčilo místo protestu a zadrželo ty, kteří se pokusili uprchnout. "Využili včerejšího (nedělního) silného deště a zasáhli brzy ráno, aby rozehnali lidi," uvedl.

Podle televize Al-Džazíra speciální jednotky súdánské armády použily k rozhánění demonstrantů slzný plyn a ohlušující granáty. Do zbylých protestujících pak začaly střílet ostrou municí. "Nyní mají pod kontrolou většinu místa protestu a spálily tam provizorní kliniku. Většina demonstrantů byla rozehnána. Vojáci pomocí vozidel blokují všechny vstupy, aby protestujícím zabránili v návratu," uvedl novinář Mohamed Alamín.

Podle jednoho z organizátorů protestu byl tábor demonstrantů téměř kompletně vypálen a nyní v něm zbývají poslední zbytky demonstrantů, kteří nemohou ven ani dovnitř.

Aktivisté po zákroku vojska vyzvali Súdánce, aby jim přišli na pomoc. V ulicích Umdurmánu, který leží na opačném břehu Nilu než hlavní město Chartúm, stavějí barikády z kamení, cihel a hořících pneumatik. V reakci na násilné potlačení protestu opoziční svaz sdělil, že s armádou přerušuje veškerý kontakt a ukončuje jednání o přechodné vládě.

#Sudan ?? BREAKING: #RSF and #NISS regime forces have started clearing the #Khartoum sit-in by opening fire on protesters.At least two people have been killed. pic.twitter.com/EQFHbnBQTz

— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) 3. června 2019

Vojenská rada prostřednictvím svého mluvčího zásah potvrdila s tím, že byl namířen proti "kriminálním živlům" poblíž místa demonstrace. Mluvčí řekl, že demonstranti jsou v bezpečí. Tvrdil, že "protest nebyl rozehnán" a že chaos způsobily "živly", které prchaly z místa v blízkosti protestu.

Po svržení prezidenta Bašíra se vojáci s protestujícími dohodli na struktuře přechodných institucí a na tříletém období, jež má vést k volbám. Zásadní neshoda však panuje ohledně poměru sil mezi oběma stranami v dočasné vládě. Aliance protestních a opozičních skupin zároveň žádá rychlý přechod k civilní vládě.

Velvyslanectví Spojených států v Súdánu vydalo prohlášení, které zákrok armády označuje za chybný a vojenské představitele vyzývá k zastavení "útoků na demonstranty a další civilisty". Britský velvyslanec uvedl, že je velmi znepokojen hlasitou střelbou, kterou slyšel ze své rezidence v Chártúmu. Podle něj pro zásah bezpečnostních sil neexistuje žádné ospravedlnění. Evropská unie vyzvala súdánské vojenské představitele, aby lidem umožnili pokojně protestovat a "urychleně předali moc do rukou civilistů".

Související

Súdán, ilustrační fotografie (Photo by Abdulaziz Mohammed)

V Súdánu se našel masový hrob, uvedla OSN. Mezi desítkami obětí jsou i děti

Hrůzný nález v Súdánu, kde od jara svádí boje dvě znepřátelené frakce, ve čtvrtek oznámil Úřad vysokého komisaře OSN. U města Džunajná na západě země byl objeven masový hrob, ve kterém se nachází nejméně 87 těl. Komisař Volker Türk odsoudil zabíjení civilistů. Požaduje důkladné vyšetření událostí a konec násilností. 

Více souvisejících

Súdánská armáda Súdán

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy