Zatkli muže, který prý spojuje Krejčíře s vrahem Gembally

Johannesburg - Jihoafrická policie zatkla muže, který údajně spojuje vraha německého majitele světoznámé tuningové firmy Uwe Gembally s českým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Agenturu Mediafax o tom v pondělí informoval soukromý vyšetřovatel Paul O´Sullivan.

"Byl jsem schopný vystopovat a najít devětatřicetiletého bělocha Heina Metroviche. Byl zatčen dnes večer (pondělí) za vraždu Uwe (Gembally)," řekl O´Sullivan. Podle něj je Metrovich scházejícím článkem řetězu, který spojuje českého podnikatele s Thabisem Mpyem.

Thabiso Melvin Mpye (některé zdroje uvádějí jeho jméno jako Thabiso Mpshe) byl za Gembalovu vraždu odsouzen na konci října 2010 na 20 let vězení.

Server News24 cituje mluvčího speciální policejní jednotky DPCI McIntoshe Polelu, podle kterého je zatčený muž (jméno mluvčí Polela neuvedl) podezřelý z najmutí zabijáků, kteří zabili Gemballu. Policie zadrženého muže vyslýchá.

Pětapadesátiletý německý podnikatel zmizel v únoru loňského roku po příletu do Jihoafrické republiky. Podle jihoafrických médií se měl sejít s Jeromem Safim, blízkým společníkem Krejčíře, v souvislosti se zřízením pobočky tuningové firmy v zemi.

Gemballovo tělo se našlo na konci září zabalené v celofánové fólii západně od Pretorie.

Německý podnikatel byl podle jihoafrických médií podezřelý, že ve svých luxusních automobilech pašoval Krejčířovi do JAR peníze v hotovosti. Média vyslovila domněnku, že ho Krejčíř mohl dát zavraždit poté, co se s ním pohádal. Spor mezi Gemballou a Krejčířem se prý rozhořel, když v jednom automobilu peníze chyběly.

Radovan Krejčíř, který v JAR čelí obvinění z pojišťovacích podvodů, veškerá obvinění z účasti na Gemballově vraždě odmítá.

V souvislosti s únosem a vraždou Uwe Gembally minulý týden stanuli před johannesburským soudem tři muži – soudní slyšení s Garlondem Holworthym (32), Kagisem Josephem Linkenem (29) a Thabem Mohapim (36) ale bylo odročeno na 8. června.

Související

Více souvisejících

Radovan Krejčíř Jižní Afrika

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy