Podivné i záhadné konspirace roku 2014

Washington – Tento rok se stalo mnoho katastrof, ale i úspěchů a všechny je spojuje jedno. Vždy se objeví konspirátoři, kteří mají jasno v tom, co se u každé události stalo. Server telegraph.co.uk sestavil ty nejzajímavější.

Na začátek bychom chtěli zdůraznit, že se jedná o konspirační teorie. Ve velké většině jsou tyto věci nesmyslné a neměli byste je brát vážně. Nebo naopak měli? Jak se snaží přesvědčit jejich autoři.

Vesmírnou loď SpaceShip Two záměrně sabotovala NASA nebo ruský laser

Psali jsme:
Exploze SpaceShipTwo: Vyšetřovatelé dospěli k prvním závěrům
 

Nejprve explodovala raketa Antares, kterou vyslala NASA, následně explodovala vesmírná loď SpaceShip Two, která měla uspíšit cestování do vesmíru. Náhoda? Podle konspirátorů ani náhodou.

Obě tyto nehody proběhly zrovna v době, když motory zažehnuly trysky a právě v té době jsou nejnáchylnější na útok. Podle agenta Smitha se Rusku povedlo vynést na oběžnou dráhu družici, na které je přimontován i laser, který zapříčinil obě nehody.

Jiní zase mají teorii, že se NASA nechtěla pouštět do vesmírných závodů s miliardáři, a proto záměrně sabotovala testování společnosti Virgin Galactic.

Kometa, na kterou přistála sonda Rosetta, byla ve skutečnosti mimozemská loď

Psali jsme:
Lidstvo přistálo na kometě. Modul ze sondy Rosetta přistál na kometě
 

Na počátku listopadu obletěla svět zpráva, že lidé poprvé přistanou na vzdálenou kometu 67P, jenže přistání se příliš nepovedlo, což nahrálo konspirátorům do karet. Podle emailu, který zaslal tajný informátor uvnitř Evropské kosmické agentury, sonda Rosetta vůbec neletěla ke kometě.

Namísto toho se jedná o velký objekt se strojem uprostřed, pravděpodobně o mimozemskou loď. Kometa prý vysílala několik let signál a mělo se jednat o tajný pokus navázat s mimozemšťany kontakt.

Ebola je biologická zbraň, kterou Obama použije k vyvolání výjimečného stavu

Psali jsme:
Strach v USA. Po neopatrné manipulaci unikl vir eboly, hrozí nákaza
 

Nedlouho poté, co ebola vypukla, vyšel článek v liberijském deníku, kde autor tvrdil, že virus vyrobili vědci v USA, aby si pak vydělali peníze prodejem vakcíny. Profesor Francis Boyle z Illinoiské univerzity řekl: „Není to vůbec normální. Věřím, že je ebola geneticky modifikována."

Této konspirace se ujal republikánský kongresman z Texasu, Steve Stockman. Podle něj za ebolu může Obama, který jen čeká, než se objeví v USA, aby mohl vyhlásit výjimečný stav a převzít kontrolu nad ekonomikou.

Lety MH-17 a MH-370 jsou jedno a to samé letadlo

Psali jsme:
537 mrtvých v rozmezí čtyř měsíců. Mohou toto aerolinky přežít?
 

Sestřelení letu MH-17 nad Ukrajinou bylo něco pro konspirátory. Okamžitě se vyrojilo neuvěřitelné množství různých teorií. Někde obviňovali Rusko, jinde zase Ukrajinu a takhle bychom mohli pokračovat dlouho.

Nejvíce kreativní ale bylo, že se má jednat o mezinárodní spiknutí, do kterého byly namočeny státy jako USA, Malajsie, Velká Británie, Ukrajina nebo Rusko. Let MH-370, který se ztratil v březnu, měl údajně odletět na leteckou základnu Diego Marcia, kde pak letadlo přebarvili a poslali jej nad Ukrajinu, kde na to byly perfektní podmínky. Podle některých za vším stálo uskupení Iluminátů a měli se tímto činem zbavit velkého množství nepřátel.

Související

Ilustrační fotografie.

The Conversation: Jak se bavit o konspiračních teoriích v pěti snadných krocích

Instinktivní reakcí v rozhovorech s lidmi, kteří věří konspiračním teoriím, mnohdy bývá snaha o vyvracení jejich přesvědčení fakty nebo autoritativní sdělování informací. Přímá konfrontace ale funguje jen málokdy. Konspirační teorie jsou přesvědčivé a většinou míří na emoce a pocit osobní identity. I kdyby se vám vyvrácení konspiračních teorií podařilo, je těžké udržet krok s tím, jak rychle se objevují a šíří. Studie z roku 2015 a 2016 například ukázaly, že šiřitelé konspiračních teorií o viru zika na twitteru počtem dvakrát převyšovali ty, kteří se dané teorie snažili vyvrátit, píše server The Conversation.

Více souvisejících

Konspirační teorie Malaysia Airlines Ebola

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy