BP odložila test předcházející operaci „static kill“

Washington - Britská těžařská společnost BP oznámila, že musí odložit zkoušku předcházející operaci „static kill“ – definitivnímu uzavření poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. V úterý o tom informovala agentura Reuters.

"Očekává se, že injektážní test a možná i operace "static kill" proběhne v úterý," uvedla BP v oficiálním prohlášení s tím, že během závěrečných příprav před zahájením zkoušky injektáže se objevila malá hydraulická trhlina v kontrolním zařízení.

V rámci "static kill" začnou inženýři přes ventil na ústí vrtu pumpovat do vrtu směs bláta a dalších látek. Během pumpování budou pozorně sledovat tlak ve vrtu, aby nedošlo k jeho poškození.

Injektáží směsi by se pak podle nich měl tlak v ústí vrtu postupně začít snižovat ze současných zhruba půl tuny na centimetr čtvereční až na nulu. Až tlak klesne, místo bláta začnou pumpovat betonovou směs, která by měla vrt nadobro uzavřít.

Operace "static kill" je technicky shodná s nezdařenou operací "top kill", kterou BP provedla v květnu. Podle expertů BP tehdy tato operace selhala proto, že pod tlakem pumpované bláto uvolnilo kryt vrtu. Inženýři prohlašují, že by se již tento problém neměl opakovat.

V případě úspěchu operace "static kill" zahájí inženýři operaci "bottom kill", v rámci které vytvoří pod mořským dnem druhou "zátku". Technici budou bláto pumpovat do poškozeného vrtu pomocným vrtem, který těžaři poslední měsíce hloubili paralelně vedle něj. Pokud vše půjde podle plánu, po blátu pomocným vrtem do vrtu Macondo opět pošlou betonovou směs.

Operace "static kill" by měla trvat zhruba dva až tři dny, operace "bottom kill" si zřejmě vyžádá dalších až sedm dní.

Z vrtu Macondo ropa unikala od 20. dubna, kdy došlo k explozi plošiny BP Deepwater Horizon, do poloviny července. Do moře tak unikly stovky milionů litrů ropy. Ropa se dostala na pobřeží všech pěti států USA okolo Mexického zálivu – Louisiany, Alabamy, Mississippi, Floridy a Texasu – a způsobila ekologickou katastrofu.

Související

Těžba ropy

Ropný gigant BP má rekordní ztrátu, oznámil novou strategii

Britská ropná společnost BP vykázala za druhé čtvrtletí rekordní čistou ztrátu 6,7 miliardy dolarů (149,4 miliardy Kč) po zisku 2,8 miliardy USD před rokem. Firma také nastínila plány do budoucna, v nichž počítá s tím, že do roku 2030 výrazně sníží produkci ropy i plynu. Poprvé za deset let se také rozhodla snížit dividendu.

Více souvisejících

bp

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy