Ropný gigant BP má rekordní ztrátu, oznámil novou strategii

Britská ropná společnost BP vykázala za druhé čtvrtletí rekordní čistou ztrátu 6,7 miliardy dolarů (149,4 miliardy Kč) po zisku 2,8 miliardy USD před rokem. Firma také nastínila plány do budoucna, v nichž počítá s tím, že do roku 2030 výrazně sníží produkci ropy i plynu. Poprvé za deset let se také rozhodla snížit dividendu.

Tak jako další ropné firmy BP tvrdě pociťuje dopady koronavirové krize, která snížila poptávku po pohonných hmotách.

Ztráta je nicméně v souladu s odhady analytiků a odráží dřívější rozhodnutí managementu odepsat aktiva v segmentu průzkumu ropy a zemního plynu. BP se naopak zaměří na obnovitelné zdroje energie, kde vidí větší perspektivu. Šéf BP Bernard Looney v nové strategii hodlá firmu nasměrovat k produkci energie s nízkým obsahem uhlíku.

Ztráta 6,7 miliardy dolarů z valné části zahrnuje 6,5 miliardy USD, což je hodnota dříve oznámených odpisů. Je to výsledek přecenění některých aktiv po aktualizaci dlouhodobého výhledu cen energií. "Za těmito čísly je další náročné čtvrtletí, ale i naše vlastní kroky, které jsme učinili na cestě k přeměně energetického trhu i k přeměně BP," uvedl ve výsledkové zprávě Looney.

Looney, který firmu vede od února, se v prvním čtvrtletí snížení dividendy vyhnul, přestože už tehdy byly podmínky na trhu velmi nepříznivé. Snížení dividendy o 50 procent je ale výraznější, než čekali analytici. Ti podle agentury Reuters předpokládali, že BP sníží dividendu asi o 40 procent. Nutnost snížit dividendu byla podle analytiků nevyhnutelná, protože BP má vysoký dluh a propad cen ropy a plynu situaci ještě více komplikuje.

BP v aktualizované strategii uvádí, že akcionářům bude vracet minimálně 60 procent přebytečné hotovosti formou odkupu svých akcií. Výdaje na nízkouhlíkovou produkci energie firma do roku 2030 zvýší na pět miliard dolarů (přes 111 miliard Kč) ročně, produkci z obnovitelných zdrojů pak na 50 gigawattů. Produkce ropy a plynu chce ve srovnání s loňským rokem do té doby snížit o 40 procent.

Související

Více souvisejících

bp Ekonomika Velká Británie ropa dividendy

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy