Obama zveřejnil své "zelené" plány pro USA

Newton - Americký prezident Barack Obama ve středu v rámci Dne Země zveřejnil své "zelené" plány. Podle Obamy musí Spojené státy být světovou jedničkou v otázkách obnovitelných zdrojů energie, informuje agentura Reuters.

"Národ, který vede svět ve vytváření nových zdrojů energie, bude tím národem, který povede celosvětovou ekonomiku 21. století. Amerika může být tímto národem. Amerika musí být tímto národem," řekl Barack Obama dělníkům v továrně na větrné turbíny ve státě Iowa.

Americký prezident si 22. duben – Den Země – vybral pro propagaci výroby čisté energie, což by mohlo pomoci ukončit závislost na dovozu ropy ze zahraničí. Vývoj a výroba energie z obnovitelných zdrojů by také vytvořily nová pracovní místa a odvrátily některé následky klimatických změn.

"Je čas, abychom položili základy ekonomického růstu tím, že v Americe začneme nové období ve výzkumu energií," dodal Obama.

Nová energetická politika USA by podle Obamy měla být založena na moderních technologiích, které by měly umožnit účinnější využívání obnovitelných zdroj.

Součástí této politiky je i legislativní omezení skleníkových plynů. To bude ovšem záviset na Kongresu, na který demokraté tlačí, aby podpořil Obamův energetický zákon. Ten by obsahoval i zákony o emisích a připraven k schválení by měl být do podzimu tohoto roku. Obamova vláda by tak v prosinci na summit o globálním oteplování v Kodani mohla přijet se zcela konkrétním návrhem na snížení emisí skleníkových plynů.

Podle hlavního vyjednavače amerického prezidenta pro změny klimatu Todda Sterna je důležité, aby Kongres tento zákon přijal. "Nevznikne žádná nová globální dohoda, dokud se k ní nepřipojí USA, a ty se k ní nepřipojí, dokud nepřijmou svůj vlastní domácí plán," prohlásil Stern při svém vystoupení před senátní komisí pro zahraniční vztahy.

Zástupci zemí z celého světa se do Kodaně sjedou k jednání o nové smlouvě, která má nahradit Kjótský protokol, jehož platnost vyprší s koncem roku 2012.

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy