Putin, Diana, terorismus. V USA odhalili obsah rozhovorů mezi Blairem a Clintonem

Washington - Clintonova knihovna zveřejnila na žádost BBC obsah telefonických a osobních konverzací mezi americkým exprezidentem Billem Clintonem a britským expremiérem Tony Blairem. Politici řešili například smrt princezny Diany, nástup Vladimira Putina k moci nebo terorismus.

V jednom z prvních telefonátů ze září 1997 vyjádřil Clinton Blairovi soustrast den po úmrtí princezny Diany při autonehodě. Britský premiér v téměř půlhodinovém rozhovoru přirovnal její tragickou smrt k "pádu hvězdy". "Mám velkou starost o to, co teď bude s těmi dětmi," řekl Clinton na adresu tehdy nezletilých princů Williama a Harryho.

Blair podotkl, že právě synové udržovali Dianu stíhanou stálou pozorností bulvárních médií po jejím rozvodu s následníkem trůnu Charlesem nad vodou.

V roce 1999, kdy se ruským premiérem stal nynější šéf Kremlu Vladimir Putin, v něm Clinton viděl "ohromný potenciál". Blairovi tehdy řekl, že je "velmi chytrý a uvážlivý a můžeme s ním dokázat mnoho dobrého". Jindy o Putinových záměrech Clinton poznamenal, že "ještě se nerozhodl, ale mohl by zabřednout v demokracii".

Clintonova manželka Hillary, které by zveřejněné záznamy mohly nyní uškodit v prezidentské kampani, se o Putinovi vyjadřovala ironičtěji. "Až tak moc Putina neobdivuji, ale myšlenka, že (Putin) může říct 'Já budu váš příští prezident', má jistou přitažlivost," zažertovala bývalá první dáma USA a ministryně zahraničí loni v září ve Washingtonu. Vážněji už dodala, že cílem Ruska je hatit a podrývat moc Ameriky "kdekoliv a kdykoliv".

Clinton byl v době svého prezidentství znepokojen vzrůstající hrozbou terorismu ze strany organizací a lidí, kteří nejsou spjati s žádnými konkrétními státy, pro což našel filmový příměr. "Myslím, že v případě řady blízkovýchodních a afrických zemí můžeme mít co do činění s lidmi, podobnými těm ze starých filmů o Jamesi Bondovi, kde byl Spectre a Dr. No. Čeká nás jejich verze pro 21. století," řekl Blairovi demokratický šéf Bílého domu.

Související

Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Prohlédněte si galerii

25 let od vstupu ČR do NATO: Bill Clinton hovořil o vztazích s Ruskem, Pavel o Ukrajině

Vstup České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) před 25 lety byl zlomovým okamžikem, který otevřel novou kapitolu v bezpečnostní politice země a celého regionu střední Evropy. Tento krok, který byl doprovázen podobnými kroky dalších zemí střední a východní Evropy, představoval strategický posun směrem k zajištění stability a obrany před možnými hrozbami a agresí. Shodli se na tom účastníci konference připomínající 25. výročí členství České republiky v NATO.

Více souvisejících

Bill Clinton Tony Blair USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy