Záhada Lesinovy smrti: Zemřel kvůli dohodě s FBI?

Moskva/Washington - Již vypjaté vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy jsou ještě více testovány poté, co z USA přišla zpráva, že Michail Lesin, bývalý poradce ruského prezidenta Putina, nezemřel v důsledku infarktu, ale na zranění, která utrpěl po úderech tupým předmětem. Známé informace o případu se snaží zkoumat a dát do kontextu analýza společnosti Stratfor.

Všechno je jinak

Michail Lesin zemřel v listopadu loňského roku v americkém hlavním městě Washington. Jak analýza podotýká, Lesinova rodina tehdy oznámila, že populární politik zemřel v důsledku srdeční mrtvice.

To ale nyní vyvrací vyjádření patologa a washingtonské policie, podle kterých, jak uvádí analýza, „Lesina zabila zranění způsobená údery tupým předmětem do hlavy, krku a horní a dolní části trupu." Lesinovo úmrtí ale zatím neprohlásili za vraždu.

„Rusko na tyto zprávy zareagovalo pohrozením, že pokud Spojené státy nevysvětlí okolnosti okolo Lesinovy smrti, požádá o mezinárodní pomoc. Taktika Moskvy preventivně svést vinu na Spojené státy tím, že zdůrazňuje nedostatečnou spolupráci Washingtonu, je pozoruhodná; je to skoro jako kdyby se Kreml snažil vyhnout jakýmkoliv otázkám ohledně své vlastní možné role v Lesinově smrti."

Analýza ale podotýká, že Lesin byl osobou mnoha tajemství i za svého života. „Lesin byl jedním z legendárních představitelů Kremlu, kteří pomohli Vladimíru Putinovi chopit se moci. Lesinova přezdívka byla „Buldozer" a dostal na starosti státní převzetí ruských médií. Vytvořil velkou část dnešní moderní propagandy Kremlu včetně kanálu Russia Today."

Neshody v Kremlu

Lesin ale v roce 2011 začal cestovat do Spojených států, kde pomáhal svému synovi s hereckou kariérou. V roce 2014 pak nečekaně rezignoval na svůj post ředitele ruského mediálního giganta Gazprom-Media, přestěhoval se do Švýcarska a následně trvale přesídlil do Kalifornie," vysvětluje analýza.

Podotýká také, že se okamžitě objevily spekulace, že Lesin z Ruska odešel kvůli sporům s Jurijem Kovalčukem, „Putinovým osobním správcem financí a blízkým přítelem."

V roce 2014 zahájil Senát Spojených států a ministerstvo spravedlnosti vyšetřování Lesina kvůli obviněním z korupce a praní špinavých peněz. Za tím podle analýzy stál Roger Wicker, americký senátor, který byl jedním z politiků, kteří se snažili prosadit tresty pro osoby zodpovědné za smrt Sergeje Magnitskije. V tu dobu také USA spustily sankce proti lidem blízkým Vladimíru Putinovi včetně Kovalčuka.

Šlo o dohodu s FBI?

„Po Lesinově smrti se vyrojily spekulace ohledně neobvyklého místa a času objevení jeho těla. Podle zpráv Lesin zemřel v hotelu Dupont Circle, tedy na místě poměrně nenákladném pro ruského multimilionáře – možná multimiliardáře. Objevily se tedy otázky, s kým se Lesin měl v americkém hlavním městě setkat, pokud se kvůli tomu snažil zůstat nenápadný."

„Podle jedné teorie se Lesin snažil vyměnit informace s FBI, aby se vyhnul obviněním z korupce a podvodu," uvádí analýza a poukazuje na fakt, že Lesin byl dlouhou dobu blízkým spolupracovníkem Putina a měl by tak velké množství informací o něm i o Kovalčukovi.

„Informace o Putinově osobním bankéři by pro Spojené státy byly velmi zajímavé a pro Kreml by představovaly velkou hrozbu," uvádí.

Podle analýzy by se mohlo jednat o podobný případ jako o vraždu Alexandra Litviněnka, který byl zavražděn v roce 2006 v Londýně a kterou údajně nařídil Kreml.

„Je možné, že se Moskva opět snaží Washingtonu připomenout, že její dosah je dlouhý, umlčením zběha. Pokud by to tak bylo, pak by způsob Lesinovy smrti – zabití údery tupým předmětem v hlavním městě USA – naznačil, že Kreml tuto zprávu nehodlá poslat nenápadně," uzavírá analýza.

Související

FBI

Záhadná smrt v USA: Exporadce Putina měl neobvyklou zlomeninu

Bývalý ruský ministr pro tisk a mediální poradce prezidenta Vladimira Putina Michail Lesin, který za kontroverzních okolností zemřel v roce 2015 ve washingtonském hotelu, měl zlomeninu obvykle spojovanou se rdoušením. Vyplývá to z dokumentů, které washingtonský úřad soudního lékařství z nařízení soudu poskytl stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).
Vladimír Putin

Záhadná smrt Putinova poradce Lesina? Soud v USA nařídil zpřístupnit pitevní zprávu

Americký soud nařídil washingtonskému úřadu soudního lékařství zpřístupnit pitevní zprávu pořízenou po smrti bývalého ruského ministra a prezidentova poradce Michaila Lesina. Zemřel v roce 2015 ve washingtonském hotelu a za příčinu smrti byla označena otrava alkoholem. Agentura AP napsala, že nový soudní požadavek by mohl vnést světlo na nejasné okolnosti kolem Lesinovy smrti. Soud nařízení vydal podle dnešní zprávy agentury AP na základě podnětu stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Více souvisejících

Michail Lesin Washington, D.C., USA Rusko

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy