Basketbalista Jordan vyzval ke zklidnění nepokojů v USA: Respekt bez ohledu na rasu

Charlotte - Uklidnit nepokoje v USA po zastřelení dvou černochů se pokouší slavný basketbalista Michael Jordan (53). Po delším mlčení vyzval, aby se napětí mezi oběma stranami zmírnilo.

Jordan, jehož otec James byl v roce 1993 unesen a zastřelen, svá slova podpořil darem ve výši dvou milionů dolarů ve snaze obnovit důvěru a vzájemný respekt mezi veřejností a policií.

Basketbalová legenda tak zareagovala na výzvy ostatních, kteří Jordana nabádali, aby se jako uznávaná osobnost k problematice vyjádřil. Své názory na politiku a sociální problematiku si totiž nechával dlouhodobě pro sebe, za což byl občas i kritizován.

"Dále už mlčet nemohu. Jakožto hrdý Američan, černoch a také otec, který ztratil svého vlastního tátu při nesmyslném aktu násilí, jsem byl hluboce zneklidněn smrtí Afroameričanů rukama těch, co zastupují zákon. A následně rozhněván zbabělým a nenávistným zabíjením policistů," uvedl v prohlášení Jordan.

Incidenty, při nichž bílí policisté stříleli, aniž se zdálo, že byli sami v bezprostředním ohrožení, navázaly na podobné případy z minulosti a opět rozvířily pochybnosti o přiměřenosti policejního zásahu. Odpověď přišla záhy, když útočníci z řad černochů naopak stříleli na policisty: nejprve při demonstraci proti policejnímu násilí na černoších v Dallasu a před týdnem v Baton Rouge na jihovýchodě USA. Zabili tak minimálně osm policistů, další byli zraněni.

Jordan by si přál, aby se napětí mezi oběma stranami zmírnilo a došlo k obnovení vzájemné důvěry. "Byl jsem vychován rodiči, kteří mě učili milovat a respektovat ostatní lidi bez ohledu na jejich rasu nebo původ. Jsem proto smutný z rasového napětí, jež se navíc zdá, že se poslední dobou zhoršuje. Potřebujeme najít řešení, které barevným zajistí spravedlivé a rovné zacházení. A že policisté, kteří ve snaze chránit nás všechny nasazují život každý den, budou mít respekt a podporu," prohlásil Jordan.

Související

Více souvisejících

zabití černochů americkými policisty Michael Jordan USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy