Předchůdce Clintonové řešil pracovní věci mimo servery úřadu

Washington - Republikán Colin Powell, který byl šéfem americké diplomacie před Hillary Clintonovou, používal ke komunikaci se zahraničními vůdci i přáteli osobní počítač zapojený do veřejné sítě. To mu umožnilo přesměrovat tok dat mimo servery úřadu.

Vyplývá to z částí e-mailů mezi Powellem a Clintonovou, kterou zveřejnil vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů USA.

Clintonová se před nástupem do ministerského křesla v roce 2009 na Powella obrátila s dotazem, jak ve funkci používat osobní e-mail, a ne pracovní, a jak by mohla dál jako šéfka diplomacie využívat svůj telefon BlackBerry.

"BlackBerry jsme neměl. Co jsem měl, to byl osobní počítač připojený na soukromou telefonní linku. Tak jsem mohl být přímo ve spojení s širokou řadou přátel, aniž by to šlo přes servery ministerstva zahraničí," odpověděl Powell.

"Používal jsem to i pro pracovní věci s některými zahraničními představiteli a některými vysoce postavenými lidmi z ministerstva ke kontaktu na jejich osobní e-mailové účty. Stejně jsem si počínal i na cestách v hotelích," dodal s tím, že vedle počítače měl ještě PDA (malý kapesní počítač).

Powell nyní tvrdí, že Clintonovou nepobízel k tomu, aby používala pro pracovní účely soukromý e-mail a že ji varoval, aby byla s využíváním BlackBerry opatrná. Rovněž ji upozornil na hackery.

Skandál s e-maily Clintonové se táhne od jara 2015. FBI kauzu odložila, přestože Clintonovou za "krajně nedbalé" využívání soukromého serveru kritizovala.

Související

Colin Powell

Zemřel exministr zahraničí USA Colin Powell

Ve věku 84 let dnes ráno zemřel Colin Powell, bývalý republikánský ministr zahraničí USA. Příčinou úmrtí byly komplikace spojené s covidem-19, uvedla jeho rodina v prohlášení na facebooku. Powell, první americký ministr zahraničí černé barvy pleti, byl proti nemoci plně očkován.

Více souvisejících

Colin Powell Hillary Clintonová USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy