Do New Yorku se vrátila ikonická vlajka USA z 11. září, záhada ale zůstává

New York - Do New Yorku se po 15 letech vrátila vlajka Spojených států, kterou krátce po útocích z 11. září 2001 vyvěsila na troskách zřícených "dvojčat" trojice hasičů.

Osud vlajky, která nevysvětlitelně zmizela a po letech se stejně nevysvětlitelně objevila, ale dál zůstává záhadou, uvedla CNN.

Vztyčování vlajky nad troskami zachytil fotograf Thomas Franklin. Na snímku jsou hasiči George Johnson, Dan McWilliams a Billy Eisengrein, kteří předtím vlajku přinesli z jachty, které kotvila na řece Hudson nedaleko WTC.

Ukázalo se, že původně vztyčená vlajka zmizela jen několik hodin po vyvěšení. Na jejím místě se pak objevila nová, která byla chybně považována za tu originální. Když se ukázalo, že vlajka vyvěšená hasiči zmizela, začalo pátrání.

V listopadu 2014 se pohřešovaná vlajka nečekaně objevila v Everettu ve státě Washington. Na místní hasičskou stanici ji přinesl muž, který se představil jen jako vysloužilý mariňák Brian. Najít Briana se prozatím nepodařilo. Brian řekl, že vlajku dostal od vdovy po jednom z hasičů, kteří zahynuli při zásahu 11. září 2001. Tehdy přišlo o život 343 hasičů.

Znovuobjevená vlajka od té doby prošla řadou testů, jejichž cílem bylo ověřit pravost. Na elektrikářské pásce, která byla namotána na provaz ke zvednutí vlajky, se odborníkům podařilo najít DNA. Ta však podle analýzy nepatřila zmíněné trojici hasičů a ani majiteli jachty či lodní posádce.

Forenzní specialista William Schneck se zkoumání vlajky věnoval několik týdnů. Rovněž porovnával fotografie, na kterých byla na jachtě či nad troskami zachycena. "Provaz i vlajka byla v září 2001 vystavena prachu z trosek WTC," napsal v závěrečné zprávě.

Související

Více souvisejících

11. září 2001 Vlajky USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy