Kolumbijci překvapivě odmítli dohodu vlády s FARC. Mírový proces v ohrožení?

Bogotá - Kolumbijské referendum o mírové dohodě s levicovými radikály z Revolučních ozbrojených síl Kolumbie (FARC) skončilo překvapivě jejím odmítnutím. Pro se vyslovilo 49,8 procenta voličů, proti bylo 50,2 procenta hlasujících.

Předvolební průzkumy přitom ukazovaly, že dohoda bude schválena téměř dvěma třetinami voličů.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos uvedl, že výsledky akceptuje. Vyjednané příměří ale podle něj zůstává v platnosti. Dnes se hodlá sejít se všemi politickými stranami, aby našel způsoby, jak pokračovat v mírovém procesu. Vyšle též vyjednávače zpět na Kubu, kde se od listopadu 2012 jednání o míru konala. Hlasování podle něj nebude mít vliv na stabilitu země.

Vrchní velitel FARC Timoleon Jimenéz zvaný Timošenko prohlásil, že skupina je i po referendu ochotna pokračovat v jednání o míru. Novinářům v Havaně řekl, že lituje toho, co nazval destruktivní sílou těch, kteří zaseli nenávist a zášť a ovlivnili stanovisko kolumbijské populace.

Účast v referendu byla nízká, pouze 37 procent. Důvodem zřejmě bylo počasí. V oblasti řádí hurikán Matthew, který přinesl silné deště.

Kritici dohody upozorňovali, že je k rebelům z FARC příliš měkká, protože jim umožňuje znovu vstoupit do společnosti, vytvořit politickou stranu a uniknout trestu ve vězení. Požadovali sjednání nové dohody. "Hlasoval jsem ne. Nechci učit mé děti, že vše může být odpuštěno," řekl agentuře Reuters Alejandro Jaramillo (35), kterého rozčílilo, že rebelové nebudou souzeni.

Pro "korekce" mírové dohody se vyslovil i exprezident Álvaro Uribe, lídr opozice, který byl hlavní zastáncem odmítnutí dohody v referendu. Uribe v neděli po zveřejnění výsledků oznámil, že se chce podílet na vyjednání upravené dohody. Dostat Uribeho a prezidenta Santose k jednomu stolu bude ale podle agentury AP možná obtížnější než dosavadní jednání s FARC.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Kolumbie FARC referendum

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy