Hrobník, řezník? Tímhle se živili také hvězdy formátu Brada Pitta nebo Johnnyho Deppa

MAGAZÍN - Celý svět zná jejich jména, pyšní se luxusními domy, auty, drahými šaty nebo šperky. Vydělávají si tím, co umí nejlépe, hraním a zpěvem. Málokdo však ví, co předcházelo jejich hvězdné kariéře. Celebrity jako Brad Pitt, George Clooney nebo Madonna však nežijí celý život v luxusu, jejich začátky byly mnohdy velice nehezké a museli se živit povoláními, které někteří nesnášeli nebo se za něj dokonce styděli.

Brad Pitt

Oscarový herec, jehož rozchod s Angelinou Jolie zmítá světem, se o herectví zajímal už od mládí. Aby si vydělal na kurzy herectví, musel se věnovat nejrůznějším zaměstnáním. Kromě prodavače zmrzliny nebo hlídače parkoviště také rozdával letáky. Nejednalo se však o obyčejné noviny, ale o reklamní nabídku restaurace, před kterou hodiny stával v obleku kuřete.

George Clooney

Obsazuje přední příčky žebříčku nejvíce sexy mužů planety, ale ani tomuto herci, který má na svém kontě dva Oscary a několik Zlatých glóbů, nespadla hvězdná kariéra rovnou do klína. Na střední škole toužil po kariéře basebalisty, která se mu nakonec nepodařila dotáhnout do konce. Před tím, než se začal objevovat na stříbrném plátně musel vzít za vděk prací podomního prodejce pojištění, kterou údajně nenáviděl. Kromě toho prodával také obleky nebo řezal v Kentucky tabák.

Madonna

Královna popu a jedna z nejúspěšnějších zpěvaček všech dob už více jak 40 let okupuje přední příčky hudebních hitparád. Je zapsána v Guinessově knize rekordů jako zpěvačka s největším příjmem, ale ani její cesta ke slávě nebyla jednoduchá. Po smrti matky se rozhodla utéct od otce za slávou do New Yorku, kde se nejdříve živila jako servírka. Nakonec však kvůli svojí nešikovnosti vůči zákazníkům dostala padáka.

Tom Cruise

Díky filmům Mission Impossible se stal jedním z nejvíce vydělávajících herců současnosti. I přes svoje slavné herecké výkony obdržel dvakrát cenu Zlatá malina, kterou získal společně s Bradem Pittem za nejhorší filmový pár ve snímku Interview s upírem a se svojí exmanželkou Katie Holmesovou za nejotravnější cíl bulvárních plátků. Cruise se v luxusu pohyboval i před svojí hereckou kariérou, avšak tento luxus nepatřil jemu, nýbrž hotelu, ve kterém pracoval jako nosič zavazadel.

Silvester Stallone

Silvestera pronásledovala smůla už od narození. Kvůli komplikovanému porodu mu ochrnula levá polovina tváře, což se stalo terčem posměchu jeho spolužáků ve škole. Svůj život poté soustřeďuje na posilování, což ho dovedlo až k vysněné roli Ramba. Mezi tím si však potřeboval nějak vydělávat na živobytí, pracoval proto jako uklízeč výběhů pro lvi v jedné newyorské zoo.

Rod Steward

Ikona britské hudební scény, který mimo jiné působil v kapele The Faces, se během cesty na výsluní musel život velice náročnou prací. Svojí fyzickou i psychickou zdatnost trénoval při kopání hrobů.

Whoopi Goldberg

Whoopi se herectví věnovala už od útlého dětství, což jí nakonec dostalo až k závislosti na heroinu, ze které se však dostala a rozhodla se dobýt Hollywood pomocí svého jedinečného humoru. Za roli ve filmu Duch obdržela Oscara a svoje místo na výsluní potvrdila tím, že čtyřikrát uváděla předávání Oscarů jako vůbec první afroameričanka. I ona si musela projít náročnou cestou a zabrousila do podobného řemesla jako Rod Steward, líčila totiž zesnulé na pohřeb.

Johnny Depp

Známý americký herec v časech, kdy ani netušil, že se jednou stane slavným, pracoval v telemarkentingu. Jeho povoláním bylo prodávat pera po telefonu. Depp se však na toto povolání opravdu nehodil, lidí, kteří si u něj objednali pera, mu totiž někdy přišlo líto a objednávku jim nakonec sám rozmluvil.

Channing Tatum

Tento hollywoodský krasavec se proslavil především tancem a to nejen ve svých filmových rolích jako Let´s Dance nebo Bez kalhot. Ještě před filmovou dráhou byl obsazen jako tanečník do klipu Rickyho Martina, následoval modeling pro luxusní značku Armani. Nevyhnul se však ani práci striptéra, kterou nakonec mohl herecky zúročit.

Nejen herci a zpěváci se před svojí slavnou kariérou živili různými povoláními. Například americký prezident Barack Obama na vysoké škole prodával zmrzlinu a přiznal, že natočit zmrzlinu není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Také papež František prošel různými zaměstnáními. Kromě práce v laboratoři prý dělal vyhazovače v baru.

I mezi českými celebritami se najdou tací, kteří vystudovali nebo pracovali v oboru, který by do nich nikdo neřekl. Herečka Jiřina Bohdalová působila tři roky jako učitelka, stejně tak i zpěvačka Leona Machálková, která na vysoké škole vystudovala český jazyk a dějepis. I taková Lucie Bílá ještě jako Hana Zaňáková se v mládí věnovala zcela jiné profesi, seděla za šicím strojem jako dámská krejčová.

Zpěvák Bohuš Matuš spadl na pódia doslova z nebe, vyučil se kominíkem a nebýt skladatele Karla Svobody, možná chodí po střechách dodnes. Zato Pepa Vojtek, se vyučil opravářem telefonů a svojí profesí se nějakou dobu i živil. I další rocker Václav Noid Bárta je vyučený na zcela jinou profesi. Výuční list získal v oboru řezník, ale poté, co prošel praxí si svoje budoucí povolání hned rozmyslel.

Dalšímu manuálnímu povolání se vyučil také známý moderátor Rey Koranteng, který byl původně prodavačem. Ani několikanásobný český slavík na tom není jinak. Karel Gott toužil být malířem, ale když ho nevzali na uměleckou školu, vyučil se elektromontérem. Také Gottův konkurent Tomáš Klus se před pěveckou kariérou věnoval něčemu jinému. V roce 2002 vyhrál zlatou medaili v moderním pětiboji na dorosteneckém mistrovství Evropy a nebýt výhry v pěvecké soutěži, možná se i nadále věnuje vrcholovému sportu.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce Brad Pitt Johnny Depp Madonna George Clooney Sylvester Stallone

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy