Ve smrti ruského diplomata mají prsty Američané? Z Washingtonu přišlo důrazné prohlášení

Moskva/Washington – V úterním telefonickém rozhovoru spolu šéfové diplomacií USA a Turecka jednali o vraždě tureckého velvyslance v Ankaře Andreje Karlova. Podle Američanů je naprosto směšné, že by na jeho smrti měl jakýkoliv podíl Washington.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Johnem Kerrym uvedl, že za pondělní vraždou ruského velvyslance v Ankaře stojí hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA.

Policista, který Karlova zastřelil, byl mezi těmi, kdo byli po červencovém pokusu o státní převrat kvůli podezření z příslušnosti ke Gülenovu hnutí dočasně odvoláni. V polovině listopadu se ale mohl k policii vrátit.

Gülena podezřívá turecký prezident Recep Tayyp Erdogan také z nedávného pokusu o puč. Ankara už oficiálně požádala Spojené státy o jeho vydání, Washington je ale zatím proti.

Psali jsme:
Vrah ruského velvyslance byl policista, úřady už zadržely jeho příbuzné Nové informace: Atentátník z Turecka je mrtvý. Pracoval v zásahové jednotce
Jak ovlivní vražda ruského velvyslance vztahy mezi Ruskem a Tureckem? Odpověď bývalého tureckého velvyslance vás možná překvapí  

Jak dodalo tiskové oddělení amerického ministerstva zahraničí Kerry v hovoru zároveň uvedl, že jakékoli zmínky o podílu USA na vraždě velvyslance Ruska v Turecku Andreje Karlova jsou naprosto směšné.

„Ministr zahraničí během rozhovoru s ministrem zahraničí Turecka vyjádřil znepokojení na slovy, která přichází z Turecka a která se týkají účasti Ameriky nebo její tajné či nějaké jiné podpory této hrozné vraždy... kvůli Fethulláha Gülena přítomnosti v USA," oznámil za úřad mluvčí John Kirby.

Dodal, že jsou podobná tvrzení jsou „směšná a naprosto lživá". „Není na tom ani zrnko pravdy, a ministr zahraničí USA to dal jasně na srozuměnou," zdůraznil mluvčí.

Související

Více souvisejících

John Kerry Fethullah Gülen (turecký duchovní) Andrej Karlov (zastřelený ruský velvyslanec)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy